Resmi ziyareti kapsamฤฑnda baลkent Kahireโye gelen AB Komisyonu Baลkanฤฑ Von der Leyen, Mฤฑsฤฑr Cumhurbaลkanฤฑ Abdulfettah es-Sisi tarafฤฑndan makamฤฑnda kabul edildi.
ฤฐkili gรถrรผลmenin ardฤฑndan dรผzenlenen basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda konuลan Von der Leyen, โSavaลtan sonra gฤฑda gรผvenliฤinin durumunu gรถrรผลtรผk. Mฤฑsฤฑrโฤฑn yanฤฑnda duracaฤฤฑz ve kฤฑsa vadede tahฤฑl stoklarฤฑnฤฑ artฤฑrmasฤฑ iรงin 100 milyon dolar yardฤฑm saฤlayacaฤฤฑz.โ ifadelerini kullandฤฑ.
Orta ve uzun vadede ABโnin yatฤฑrฤฑmlarฤฑyla yerel gฤฑda รผretiminin yenilenmesi ve artฤฑrฤฑlmasฤฑ konusunun da masaya yatฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden Von der Leyen, โรnรผmรผzdeki yฤฑllarda bรถlgede tarฤฑm, sulama ve suya 3 milyar euro bรผtรงe ayฤฑracaฤฤฑz.โ diye konuลtu.
AB Komisyonu Baลkanฤฑ Von der Leyen, Cumhurbaลkanฤฑ Sisi ile enerji gรผvenliฤi ve arzฤฑnฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Rusyaโya olan baฤฤฑmlฤฑlฤฑktan kurtulmaya yรถnelik ABโnin hamlesini de ele aldฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti.
AB, Mฤฑsฤฑr ve ฤฐsrail arasฤฑnda ฤฐsrail gazฤฑnฤฑn Mฤฑsฤฑrโda sฤฑvฤฑlaลtฤฑrฤฑlarak Avrupaโya ulaลtฤฑrฤฑlmasฤฑna yรถnelik bugรผn Kahireโde imzalanan mutabakat zaptฤฑna da deฤinen Von der Leyen, sรถz konusu anlaลmayฤฑ โdev bir adฤฑmโ olarak nitelendirdi.
รte yandan Cumhurbaลkanฤฑ Sisi de uluslararasฤฑ gฤฑda krizinin, รถzellikle de yansฤฑmalarฤฑndan en รงok etkilenen รผlkeler รผzerindeki etkisini azaltmak iรงin uluslararasฤฑ iล birliฤinin gerekliliฤi ve bu รผlkelere yardฤฑm etmek iรงin teknik ve finansal destek saฤlamanฤฑn รถnemi konusunda mutabฤฑk kaldฤฑklarฤฑnฤฑ kaydetti.
Sisi ayrฤฑca, Von der Leyen ile gรถrรผลmesinde terรถr, yasa dฤฑลฤฑ gรถรง ve Hedasi Barajฤฑ meselelerini de deฤerlendirdiklerini ve sรถz konusu baลlฤฑklarda AB ile mevcut koordinasyonun sรผrdรผrรผlmesi konusunda anlaลtฤฑklarฤฑnฤฑ aktardฤฑ.







