Avrupa borsalarını Kırım ve Çin vurdu

Avrupa borsalarını Kırım ve Çin vurdu

Avrupa borsaları, Ukrayna'daki krizle ilgili endişelere Çin'de Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin geçtiğimiz 8 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin eklenmesiyle haftanın ilk günü düştü.

A+A-


Avrupa'da özellikle Rusya ile iş yapan ya da Rusya'daki risklere açık olan şirketlerin hisseleri geriledi. Avusturya bankası Raifeizer Bank yüzde 1.9 (Gelirlerinin yüzde 22'si Rusya'dan), Danimarkalı biracı Carlsberg yüzde 1.3 (Gelirlerinin yüzde 17'si Rusya'dan), Finli lastik üreticisi Nokian Renkaat ise yüzde 1.7 (Gelirlerinin yüzde 26'sı Rusya'dan) düştü.

Bugünkü düşüşle Avrupa borsaları geçen haftaki kazançlarını geri verdiler. FTSE Eurofirst Endeksi, geçen hafta Rusya'nın Ukrayna'da Kırım dışındaki bölgelere müdahale etmeyeceği açıklaması ile yüzde 1.8 yükselmişti. Geçen hafta aldığını bugün verdi.

Çin etkisi
Çin'de ekonominin yavaşladığını gösteren Markit/HSBC Endeksi de endişe yarattı. Ocak'tan beri 50'nin altında seyreden Endeks Mart'ta 48.1'e indi.

Altedia Yatırım analisti Philippe de Vandiere, "Çin'deki yavaşlama beklenenden sert. Bu da küresel büyüme konusunda endişe yaratıyor" dedi. Ama Vandiere uzun vadede iyimser: "Çin yöneticilerinin ellerinde sert inişten kaçınmak için çok enstrüman var. Çin'in tüketici harcaması odaklı bir ekonomiye geçmesi büyümeyi biraz yavaşlatacak ama çok fazla endişeye mahal yok."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.