Avrupa ekonomisi için yetkili ağızdan "durgunluk uzun sürecek" itirafı

Avrupa ekonomisi için yetkili ağızdan "durgunluk uzun sürecek" itirafı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde enflasyon ile mücadelenin iyi gittiğini, ancak ekonominin birkaç çeyrek durgunlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde enflasyonla mücadelenin iyi gittiğini ancak mali kurallar konusunda bölgesel bir anlaşmanın olmamasının baş ağrısına dönüştüğünü savundu.

Konuya yakın kaynaklara göre ECB Başkanı Christine Lagarde, dün Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Michel ve Eurogroup Başkanı Donohoe ile telefonda görüşte. Lagarde bu telefon görüşmesinde Euro bölgesi ekonomisinin önümüzdeki birkaç çeyrekte durgunluk ve aşağı yönlü tehlikelerle karşı karşıya olduğunu, ancak fiyatlara yönelik risklerin daha dengeli hale geldiğini söyledi.

Ekonomiyle ilgili olarak Lagarde, istihdamın ayakta durduğunu ancak zayıflama işaretleri gösterdiğini belirtti.

ECB Başkanı, piyasaların Avrupa'nın Orta Doğu'daki bölünmüşlüğüne ya da bu tür diğer duruşlarına anında tepki verme eğiliminde olduğunu gözlemledi ve blok daha fazla kaynaşmazsa farklı ülkeler arasındaki farkların daha da açılacağını vurguladı.

Lagarde, AB'nin İstikrar ve Büyüme Paktı'nın nasıl yorumlanacağı konusunda, açıkları GSYH'nın %3'ü ile sınırlayan kuralın yeniden yürürlüğe gireceği Ocak ayına kadar bir anlaşmaya varılamamasının, ECB'nin para politikası üzerinde daha fazlasını yapması için baskı oluşturma riski taşıdığına işaret etti.

Maliye bakanlarından oluşan Eurogroup'a liderlik eden Paschal Donohoe, bu yıl bir anlaşmaya varmak için risklerin gerçekten yüksek olduğunu ve bunun yapılabilir ancak çok zor olduğnu ifade etti.

İtalya'ya Avrupa İstikrar Mekanizması anlaşmasını onaylaması için baskıyı arttırma sözü veren Donohoe, bu adımın atılmamasının gerçek bir risk olduğunu ve bir bankacılık krizi yaşanması halinde diğer hükümetlerin şu anda bu kurtarma aracını kullanamayacağını söyledi. Donohoe, konunun bu haftaki AB zirvesinde gündeme geleceğini belirtti.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler