Almanya’nฤฑn 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi, resesyon endiลelerinin artmasฤฑyla birlikte 4.40 baz puan dรผลรผลle %2.703 seviyesine geriledi. Bu, 20 Temmuz’dan bu yana gรถrรผlen en dรผลรผk seviye. Fransa’da HCOB Bileลik PMI Eylรผl’de 43.5 olarak aรงฤฑklandฤฑ. Beklenti 46.0, รถnceki 46.0 idi. ฤฐtalya’da HCOB Bileลik PMI Eylรผl’de 43.5 olarak aรงฤฑklandฤฑ. Beklenti 46.0, รถnceki 46.0 idi.
Resesyon endiลeleri, merkez bankalarฤฑnฤฑn faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn ekonomik bรผyรผmeyi yavaลlatacaฤฤฑ ve hatta resesyona yol aรงacaฤฤฑ endiลelerinden kaynaklanฤฑyor. Bu endiลeler, dรผnya genelindeki hisse senedi piyasalarฤฑnda satฤฑล baskฤฑsฤฑna neden oldu.
Ekonomistler, Avrupa ekonomisinin 2023’te %2.5’lik bir bรผyรผme kaydetmesini bekliyor. Ancak resesyon endiลelerinin artmasฤฑ, bรผyรผmenin bu beklentilerin altฤฑnda kalabileceฤine iลaret ediyor.
Deฤerlendirme
Merkez bankalarฤฑ, enflasyonu kontrol altฤฑna almak iรงin faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna devam ediyor. Ancak bu, ekonomileri yavaลlatarak resesyona yol aรงabilir.
Avrupa ekonomisi, Rusya-Ukrayna savaลฤฑnฤฑn da etkisiyle zaten yavaลlama belirtileri gรถsteriyor.
Resesyon yaลanmasฤฑ durumunda, iลsizlik artacak ve ekonomik aktivite azalacak. Bu da tรผketici harcamalarฤฑnฤฑ ve yatฤฑrฤฑmlarฤฑ olumsuz etkileyecek.







