Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bu yılın ilk toplantısında, 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini sabit bıraktı.

ECB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 seviyesinde koruduğu kaydedildi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin politika faizlerini sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentisi faiz oranlarının sabit bırakılacağı yönündeydi.

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın da meslektaşlarının çoğuna katılarak yaz indiriminin "muhtemel" olduğunun sinyalini vermesiyle, bu durumun ne kadar süreceği giderek daha sıcak bir konu haline geliyor.

Parasal gevşemenin başlaması için en erken dönemeç olarak Haziran ayını işaret eden yetkililer, bu arada enflasyonun yüzde 2'ye gerileyeceğine dair güvence arıyor. Ancak bu zamanlama, Nisan ayında ilk indirimin olacağına dair piyasalarla çelişiyor. Analistler, ECB'nin ilk faiz indirimine yüzde 64 ihtimalle Nisan’da başlayabileceğini öngörüyor.

Öte yandan, ECB Başekonomisti Philip Lane, ücret anlaşmalarına ilişkin "önemli" verilerin yalnızca Haziran ayındaki toplantıda mevcut olacağını ve faiz oranlarının çok hızlı bir şekilde yeniden ayarlanmasının "kendi kendini mahvedebileceğini" aktardı.

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması 16:45'te gerçekleşecek.

İlgili Haberler