Berlin’de düzenlenen Europe Calling konferansında konuşan AP Başkanı Martin Schulz, “Vize serbestisi için Türkiye’nin bir dizi kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. Fakat bunların hepsi yetine getirilmedi” dedi.
Martin Schulz, “Bunlardan biri değiştirilmesini istediğimiz terörle mücadele yasasıydı. Nitekim bu yasa değiştirilmemesinin yanısıra milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için kullanıldı” diye konuştu.
“Bunlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otoriter eylemlerinin tek örnekleri değil” diyen Schulz, “Vize serbestisi sürecini başlatmamak zorunda olduğumu hissediyorum” ifadelerini kullandı.
Martin Schulz şöyle devam etti:
“Türkiye’de 2.4 milyon sığınmacı olduğu tahmin ediliyor. Bu, eğer sığınmacılara yardım etmek istiyorsak –bunu istesek de istemesek de– Türkiye’yle çalışmak zorunda kalacağımız anlamına geliyor. Bu nedenle ilk başta Türkiye’yle birlikte çözüm aramamızdan yana olmuştum. Fakat Ankara’daki hükümete her bedeli ödemeye karşıyım. Avrupa Parlamentosu’nda vize serbestisi sürecini bu nedenle durdurdum” vurgusunu yaptı.”







