Avrupa ülkeleri beklentilerin altında büyüdü

Avrupa ülkeleri beklentilerin altında büyüdü

Bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre Avro bölgesi yüzde 0,2, AB yüzde 0,3 ile beklentilerin altında büyüdü

A+A-

Bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre Avro bölgesi yüzde 0,2, Avrupa Birliği (AB) yüzde 0,3 ile beklentilerin altında büyüdü. Yıllık bazda ise GSYH, Avro bölgesinde yüzde 0,9, AB'de yüzde 1,4 arttı. 

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Avro bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2, AB'de yüzde 0,3 yükseldi. 

Yıllık bazda ise GSYH, Avro bölgesinde yüzde 0,9, AB'de yüzde 1,4 artış gösterdi.

Avro bölgesinde çeyrek bazda büyüme beklentisi yüzde 0,4, yıllık bazda ise 1,1 seviyesindeydi. Geçen yılın 4. çeyreğinde GSYH, Avro bölgesinde yüzde 0,2 ve AB'de ise 0,4 artmıştı. 

ABD'nin ise GSYH'si bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe oranla değişmemiş, yıllık bazda yüzde 2,3 artış kaydetmişti.

 Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jennifer McKeown, konuya ilişkin açıklamasında, büyüme rakamlarının bölgede deflasyon riskinin azalmasına çok az katkı yapacak, çok yavaş bir toparlanmaya işaret ettiğini vurguladı.

Almanya'nın yüzde 0,8'lik büyümeyle bölgede büyümenin sürükleyicisi olduğunu aktaran McKeown, "Genişleme iç talepten özellikle 2013 yılındaki kötü hava koşullarının sona ermesiyle inşaat yatırımlarından kaynaklandı. Fransız ekonomisi ise sadece stoklar ve büyümeye olumlu katkı yapmayan kamu harcamalarıyla durakladı. Bu iki ekonomi arasında  2010 yılı 2. çeyreğinden bu yana en geniş ayrışma gerçekleşti" ifadelerini de kullandı.

İtalya küçüldü, Fransa yerinde saydı, Almanya şaşırttı

Avro bölgesinde, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine göre İtalya küçüldü, Fransa yerinde saydı, Almanya ise beklentilerin üzerinde büyüdü.

AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, 2014 ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine kıyasla 18 üyeli Avro bölgesi gayri safi yurtiçi hasılası yüzde 0,2 arttı. Beklenti büyümenin yüzde 0,4 olması yönündeydi.

Bu dönemde Avro bölgesinin büyük ekonomilerinden İtalya yüzde 0,1 küçüldü, Fransa ekonomisinde büyüme ya da daralma görülmedi. Almanya ise yüzde 0,7'lik beklentinin de üzerinde, yüzde 0,8 büyüdü.

Söz konusu dönemde Avro bölgesinde ekonomisi en çok daralan ülke yüzde 1,4 ile Hollanda oldu. Estonya ekonomisi yüzde 1,2, Güney Kıbrıs Rum kesimi ekonomisi yüzde 0,7, Portekiz ekonomisi yüzde 0,7, Finlandiya ekonomisi yüzde 0,4 daraldı.

Yılın ilk çeyreğinde 2013 son çeyreğine göre İspanya'da yüzde 0,4, Polonya'da yüzde 1,1, Macaristan'da yüzde 1,1, Letonya'da yüzde 0,7, Litvanya'da yüzde 0,6 ve Slovakya'da yüzde 0,6 büyüme kaydedildi.

Yıllık bazda ise gayri safi yurtiçi hasıla; Hollanda ve İtalya'da yüzde 0,5 küçülürken İspanya'da yüzde 0,6, Fransa'da yüzde 0,8, Almanya'da yüzde 2,3 ve Polonya'da yüzde 3,5 arttı. Güney Kıbrıs Rum kesimi ekonomisi ise yıllık bazda yüzde 4,1 küçüldü.

Bu arada Avro bölgesinde yer almayan Avrupa Birliği üyesi İngiltere aynı dönemde çeyreklik bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 3,1 büyüdü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.