Avrupa ülkeleri resesyonun pençesine düştü

Avrupa ülkeleri resesyonun pençesine düştü

Euro bölgesi ekonomisinde zayıflık sürüyor ve pek çok Avrupa ülkesinin geçen yıl resesyona girdiği dikkat çekiyor.

A+A-

Muhtemelen resesyonda olan bir ekonomide yakın zamanda güçlü bir toparlanma olacağına dair çok az işaret veren bir ankete göre, Aralık ayında faaliyetlerin 18. ayda da daralmasıyla Euro bölgesi fabrikaları 2023'ü geride bıraktı.

S&P Global tarafından derlenen HCOB'nin nihai Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayındaki 44,2'den Aralık ayında 44,4'e yükseldi ancak faaliyetteki büyümeyi daralmadan ayıran 50 sınırının altında kaldı.

Ön tahmin Kasım ayına göre bir değişiklik olmayacağı yönündeydi.

Perşembe günü açıklanacak olan bileşik PMI endeksini besleyen ve ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen üretimi ölçen endeks, Kasım ayındaki 44,6'lık nihai değerden 44,4'e geriledi ancak 44,1'lik tahminin üzerinde gerçekleşti.

Hamburg Ticaret Bankası'nın baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, kötümser eğilimin geçen çeyrekte Euro bölgesi GSYH'sinde bir daralmaya işaret ettiğini söyledi. Resmi verilere göre bölge ekonomisi üçüncü çeyrekte %0,1 daraldı, dolayısıyla ikinci çeyrekte de daralma yaşanması resesyon tanımına uyacak.

Rubia "Euro bölgesi imalat sektöründeki durmak bilmeyen çöküşün ortasında, HCOB PMI Kasım ayına kıyasla çok az iyileşme göstermiştir. Bu durum Euro bölgesi için kasvetli bir tablo çiziyor ve Euro bölgesinin üçüncü çeyrekte resesyona girdiği anlamına geliyor" dedi.

Aralık ayı başında Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, 20 ülkeli Euro bölgesi kısa ve sığ bir kış resesyonu yaşayacak.

Yeni siparişlerde süregelen düşüş geçen ay bir miktar azalsa da 2023'ün tamamında olduğu gibi 50'nin altında kalmaya devam etti. Alt endeks 41,5'ten 42,0'a yükseldi.

De la Rubia, "Yeni siparişlerdeki durgunluk, neredeyse bir önceki ay kadar hızlı bir şekilde gerileyerek kasveti yansıtıyor" diye ekledi.

Aralık ayındaki faaliyetlerin bir kısmının eski siparişlerin tamamlanmasından kaynaklandığını gösteren birikmiş iş miktarı endeksi, imalatçıların yakın zamanda bir geri dönüş beklemediğini ve fabrikaların üst üste yedinci ayda da personel sayısını azalttığını gösteriyor.

İlgili Haberler