Avrupa’da derinliฤi en fazla olan Hollanda merkezli sanal doฤal gaz ticaret noktasฤฑ TTF’de iลlem gรถren kasฤฑm vadeli gaz kontrat fiyatฤฑ, 7 Ekim Cuma gรผnรผ 156,20 avrodan kapandฤฑ.
Doฤal gazฤฑn megavatsaat fiyatฤฑ 14 Ekim Cuma gรผnรผnรผ ise 141,99 avrodan kapattฤฑ. Bรถylece kasฤฑm vadeli gaz kontrat fiyatฤฑ bir haftada yรผzde 9 azalฤฑล gรถsterdi.
Doฤal gazฤฑn megavatsaat fiyatฤฑ 17 Ekim Pazartesi gรผnรผ saat 12.00 itibarฤฑyla ise megavatsaat baลฤฑna 131,61 avrodan iลlem gรถrรผyor.
Fiyat dรผลรผลรผnde Avrupa’nฤฑn sanayi ve hane halkฤฑ doฤal gaz talebindeki azalma etkili oldu. Ayrฤฑca, รผlkelerin doฤal gaz tรผketimine iliลkin aldฤฑฤฤฑ รถnlemler ve doฤal gaz depolarฤฑndaki doluluk oranฤฑ da fiyatlarฤฑn dรผลรผลรผnรผ destekledi.
Avrupa’nฤฑn doฤal gaz depolarฤฑndaki doluluk oranฤฑ 15 Ekim itibarฤฑyla yรผzde 92 olarak kayฤฑtlara geรงti.
AB, gaz fiyatlarฤฑnฤฑn elektrik รผzerindeki etkisini azaltmak iรงin tavan fiyat uygulamasฤฑ ve TTF’ye alternatif bir karลฤฑlaลtฤฑrma รถlรงรผtรผ gibi farklฤฑ yollarฤฑ deฤerlendiriyor.







