Avrupa Otomobil รreticileri Birliฤi (ACEA), AB รผlkelerinin kasฤฑm ayฤฑna iliลkin yeni otomobil tescil verilerini aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre, รงip sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ, Avrupa รผlkelerinde araรง satฤฑลlarฤฑnฤฑ olumsuz etkiledi.
AB’de yeni otomobil satฤฑลlarฤฑ, kasฤฑmda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 20,5 azalarak 713 bin 346 seviyesine indi. Bรถylece, AB รผlkelerinde kasฤฑm ayฤฑnda yeni otomobil satฤฑลlarฤฑ 1993 yฤฑlฤฑndan beri รถlรงรผlen en dรผลรผk seviyeye gerilemiล oldu. Otomobil satฤฑลlarฤฑ temmuz, aฤustos, eylรผl ve ekim aylarฤฑnda da sert dรผลmรผลtรผ.
AB รผlkeleri arasฤฑnda otomobil satฤฑลlarฤฑ kasฤฑm ayฤฑnda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre Almanya‘da yรผzde 31,7, ฤฐtalya’da yรผzde 24,6, ฤฐspanya’da yรผzde 12,3 ve Fransa’da yรผzde 3,2 geriledi.
AB รผyesi 27 รผlke arasฤฑnda kasฤฑm ayฤฑnda en fazla yeni otomobil Almanya’da trafiฤe รงฤฑktฤฑ. Bu dรถnemde Almanya’da 198 bin 258, Fransaโda 121 bin 994, ฤฐtalya’da 104 bin 478 ve ฤฐspanya’da 66 bin 399 yeni otomobil tescil edildi.
AB’de yeni otomobil tescilleri, Ocak-Kasฤฑm 2021’de geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 0,04 gerileyerek 8 milyon 904 bin 900’e indi.
รreticilere gรถre, kasฤฑm ayฤฑnda AB’de en fazla yeni otomobil satฤฑลฤฑnฤฑ 152 bin 848 ile VW Grubu gerรงekleลtirdi.
AB’deki yeni araรงlarda VW Grubu’nu, Stellantis Grubu izledi. Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markalarฤฑ iรงeren Stellantis Grubu, toplam 151 bin 973 otomobil sattฤฑ. Renault Grubu ise 86 bin 434 yeni otomobille 3’รผncรผ sฤฑrada yer aldฤฑ.







