Avustralya, kรผresel emtia fiyatlarฤฑnฤฑn yรผkselmesiyle artan yaลam maliyetlerini azaltma amacฤฑyla enerji fiyatlarฤฑna tavan fiyat uygulama kararฤฑ aldฤฑ. รlke, ayrฤฑca enerji faturalarฤฑnฤฑ hafifletmek iรงin 1,5 milyar Avustralya dolarฤฑ (yaklaลฤฑk 1 milyar dolar) bรผtรงe ayฤฑrdฤฑ.
Avustralya Baลbakanฤฑ Anthony Albaneseโin aรงฤฑklamasฤฑna gรถre, รผlkenin kendi รงฤฑkardฤฑฤฤฑ doฤalgazฤฑn birim fiyatฤฑna baลฤฑna 12 Avustralya dolarฤฑ (8,14 dolar), termal kรถmรผr fiyatฤฑna ise ton baลฤฑna 125 Avustralya dolarฤฑ (84,8 dolar) tavan fiyat uygulanacak. Ayrฤฑca hรผkรผmet, enerji รผreticilerinin maliyetlerinin karลฤฑlanmamasฤฑ durumunda, รผreticilerin zararฤฑnฤฑ karลฤฑlayacak.
Albanese yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada Rusya ile Ukrayna arasฤฑnda olan savaลฤฑn emtia fiyatlarฤฑnฤฑn yรผkselmesine neden olmasฤฑna deฤinerek, โSฤฑra dฤฑลฤฑ zamanlar, sฤฑra dฤฑลฤฑ รถnlemler gerektirir” dedi.
Ayrฤฑca hรผkรผmetin Eylรผl ayฤฑnda, aralarฤฑnda Shell, ConocoPhillips ve Santos ลirketlerinin de olduฤu LNG รผreticileriyle yaptฤฑฤฤฑ anlaลma sayesinde tedarik garanti altฤฑna alฤฑnacak. รlkenin LNG ihracatฤฑ da durumdan etkilenmeyecek. Japonya gibi doฤalgaz ithalat eden รผlkeler daha รถnce durumun tedariki etkilemesi ihtimali nedeniyle endiลelerini belirtmiลlerdi.
Batฤฑ Avustralya eyaletinin uygulamasฤฑ sayesinde, yรผkselen fiyatlardan olumsuz etkilenilmedi
Hรผkรผmetin Ekim ayฤฑ bรผtรงesi ile 2024 Haziran ayฤฑ itibariyle elektrik fiyatlarฤฑnฤฑn en az yรผzde 50, doฤalgaz fiyatlarฤฑnฤฑn ise yรผzde 40โtan fazla artmasฤฑnฤฑn beklendiฤi ortaya รงฤฑkmฤฑลtฤฑ.
Albanese ile Avustralya Hazine Bakanฤฑ Jim Chalmers, ฤฐngiltere ve diฤer Avrupa รผlkelerinin aksine, kรผresel fiyatlarฤฑn yรผkselmesinin ardฤฑndan beklenmedik miktarda fazla gelir saฤlayan enerji ลirketlerine fazladan vergi uygulamama kararฤฑ almฤฑลlardฤฑ.
Her biri birkaรง milyar dolar deฤerinde olan 10 adet ihracat tesisinin yer aldฤฑฤฤฑ Batฤฑ Avustralya eyaletinde, doฤalgaz ihracatฤฑ yapan ลirketlerin รผretiminin yรผzde 15โini bรถlgesel kullanฤฑma hazฤฑr halde saklamasฤฑnฤฑ gerektiren uygulama sayesinde, ลimdiye kadar uluslararasฤฑ fiyatlarฤฑn artmasฤฑndan olumsuz etkilenilmedi. Yetkililer diฤer bรถlgelerin de benzer sistemleri uygulamasฤฑnฤฑ รถneriyor.







