AYM'den hükümeti şok eden iki karar daha

AYM'den hükümeti şok eden iki karar daha

Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısını değiştiren kanun ve BTK'ya elektronik haberleşmeyle ilgili olarak ek yetkiler veren kanunların bazı maddelerini iptal etti.

A+A-

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştiren kanunun Adalet Bakanına verilen yetkileri düzenleyen hükümlerini iptal etti.

AYM'nin web sayfasında yer alan karara göre, CHP tarafından açılan davayı karara bağlayan Yüksek Mahkeme, HSYK Kanunu'nda kurulun başkanı olarak tanımlanan Adalet Bakanı'na verilen yetkileri düzenleyen hükümleri etti.

Yüksek Mahkeme, iptal ettiği düzenlemelerin hemen hemen tamamında idareye düzenleme yapmasına olanak sağlamak için kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren üç aylık süre verdi.

"Zamanlama manidar!"

Başbakan Yardımcısı Emrulah İşler, "Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar değerlendirdim. Bakalım gerekçeli karar açıklansın elbette ki detaylı değerlendirmeler yapılacaktır. Ama AYM kararları bağlayıcıdır, o konuda bir tereddüt söz konusu değildir" dedi.

AYM kararını Reuters'a değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Adalet Bakanı'nın bu kanun çerçevesinde yaptığı bütün uygulamalar artık hukuki değildir. HSYK ile ilgili, bakan tarafından yapılan bütün tasarrufların düzeltilmesi gerekir" dedi.

Bazı bakan ve siyasi yakınlarının da adının karıştığı 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın ardından hükümet, bazı üyelerinin Gülen Cemaati'ne yakın hareket ettiği gerekçesiyle HSYK'nın yapısının değiştirilmesini gündeme getirdi.

TBMM'de tartışmalarla kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Şubat ayı sonunda onaylamasının ardından CHP düzenlemenin bazı hükümlerinin iptali için Mart ayı başında AYM'ye başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, Adalet Bakanı'nın üyelerin hangi dairelerde görev yapacağına dair belirleme yetkisini de iptal etti.

HSYK Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle HSYK'da görev yapan yargıçların görevlerini sona erdiren düzenlemeyi de iptal eden AYM, ayrıca HSYK üyeliği seçiminde yargıç ve savcılar için 20 yıl çalışmış olma şartını da anayasaya aykırı buldu.

Buna göre, aday olmak için birinci sınıf yargıç olmak yeterli olacak.

AYM Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerin iptal istemini ise reddetti.

BTK Kararı

Öte yandan Yüksek Mahkeme, BTK'ya, elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren kanun hükmünü de iptal etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.