Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Ali Babacan, Tรผrkiye’de gรผnlรผk 4 dolarฤฑn altฤฑnda gelirle yaลamaya รงalฤฑลan vatandaลlarฤฑn yรผzde 2,8’e gerilediฤine iลaret ederek, “7-8 bin civarฤฑnda uzmanฤฑ aile aile gรถrevlendirerek bu sorunu รงรถzรผyoruz. ลu anda yasasฤฑ Meclis’te, muhtemelen salฤฑ gรผnรผ komisyonda gรถrรผลรผlmeye baลlanacak” dedi. Babacan, Ankara ฤฐl Baลkanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan dรผzenlenen Ankara Kent Ekonomileri Forumuโnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, kentlerin ekonominin รงok รถnemli unsurlarฤฑndan biri haline geldiฤini sรถyledi. รlkelerin kalkฤฑnmasฤฑnฤฑn kentlerin kalkฤฑnmasฤฑyla mรผmkรผn olduฤunu dile getiren Babacan, Ankaraโda รถzellikle son 11 yฤฑlda yaลanan deฤiลim ve dรถnรผลรผmรผn her tรผrlรผ takdirin รถtesinde olduฤunu, bunda Ankara Bรผyรผkลehir Belediye Baลkanฤฑ Melih Gรถkรงekโin รงok bรผyรผk katkฤฑsฤฑ bulunduฤunu ifade etti.
Dรผnyada 1950โde nรผfusun 29โu kentlerde yaลarken, bunun 2010โda yรผzde 51โe geldiฤini, bugรผn dรผnyanฤฑn yarฤฑdan fazlasฤฑnฤฑn kentlerde yaลadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Babacan, 2050โde bunun yรผzde 67โye ulaลmasฤฑnฤฑn beklendiฤini bildirdi. Babacan, Tรผrkiyeโde kentleลme rakamฤฑnฤฑn dรผnya ortalamasฤฑnฤฑn รผzerinde olduฤunu, 1965โte nรผfusun yรผzde 34โรผ kentlerde yaลarken geรงen yฤฑl sonu itibariyle bu rakamฤฑn yรผzde 77โye ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti. Dรผnyada nรผfusu 100 yฤฑl รถnce 1 milyonun รผzerinde olan kent sayฤฑsฤฑnฤฑn 20 iken bugรผn bu sayฤฑnฤฑn 450โye รงฤฑktฤฑฤฤฑna iลaret eden Babacan, bunlarฤฑn 20โsinin de Tรผrkiyeโde bulunduฤuna dikkati รงekti. Ankaraโnฤฑn yฤฑllarca memur ลehri olarak anฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ, idari, yargฤฑ ve yasama birimlerinin merkezinin burada bulunduฤunu anlatan Babacan, Ankaraโnฤฑn bir ticaret ve sanayi ลehri olma รถzelliฤinin her zamankinden daha fazla รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Babacan, Ankara ekonomisinin yรผzde 72โsini hizmetler, yรผzde 24,6โsฤฑnฤฑ sanayi, yรผzde 2,9โunu tarฤฑm sektรถrlerinin oluลturduฤunu, geรงen yฤฑl Ankaraโdan yapฤฑlan ihracatฤฑn 7 milyar dolarฤฑ geรงtiฤini vurguladฤฑ. Ankaraโnฤฑn savunma sanayi baลta olmak รผzere sadece Tรผrkiyeโde deฤil dรผnyada sanayisiyle bilinen bir ลehir olduฤuna deฤinen Babacan, Ankaraโda 10 sanayi bรถlgesi, 6 teknopark, 19 รผniversite bulunduฤunu sรถyledi. Ankaraโnฤฑn 5 milyonluk nรผfusuyla 8-9 AB รผyesinden daha fazla nรผfusa sahip bulunduฤunu ifade eden Babacan, bรผtรผn bu gรถstergelerin Ankaraโnฤฑn ne kadar รถnemli bir gรผรง olduฤunu gรถsterdiฤini belirtti. Babacan, Ankaraโdaki ulaลtฤฑrma projelerini รงok รถnemsediklerini vurgulayarak, ลรถyle konuลtu: โMerkezi hรผkรผmet kaynaklarฤฑnda รงok ciddi kaynaklar ayฤฑrmaya baลladฤฑk Ankaraโnฤฑn ulaลtฤฑrma projeleri iรงin. รzellikle metrolarฤฑn artฤฑk รถnรผmรผzdeki dรถnemde hฤฑzla tamamlandฤฑฤฤฑnฤฑ gรถreceksiniz. Aslฤฑnda รงok รถnce tamamlanmasฤฑ gerekiyordu fakat hukuki engeller, bazฤฑ yargฤฑ sรผreรงleri maalesef gecikmelere sebep oldu. Aralฤฑk ayฤฑnda Ankaraโda รถnemli hatlarฤฑn devreye girdiฤini gรถreceฤiz.โ Ulaลฤฑmฤฑn, รถzellikle metrolarฤฑn artฤฑk kentlerin olmazsa olmazฤฑ haline geldiฤini ifade eden Babacan, รถnรผmรผzdeki dรถnemde sadece Ankaraโda deฤil pek รงok bรผyรผkลehir iรงin benzer desteklerin devam edeceฤini sรถyledi.
Babacan, ลehir ekonomilerindeki kalkฤฑnmanฤฑn sรผrdรผrรผlebilir olmasฤฑ gerektiฤini belirterek, bu noktada finansal sรผrdรผrรผlebilirliฤin hayati รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Projeler ortaya koyarken kaynak oluลturma konusunda da รงalฤฑลฤฑlmasฤฑ gerektiฤini kaydeden Babacan, “Projeler, iyi tanฤฑmlanmฤฑล ve kaynaklarฤฑ iyi belirlenmiล projeler deฤilse รงoฤu kaฤฤฑt รผzerinde kalฤฑyor. Taahhรผtler yerine gelemeyebiliyor, bu da รงok รงok riskli bir durum” dedi. Babacan, kaynak รผretmeye iliลkin projelerin de tartฤฑลฤฑlmasฤฑ gerektiฤinin altฤฑnฤฑ รงizerek, “Tรผrkiye ekonomisinin bรผtรงe kaynaฤฤฑ sadece vergi gelirleri. Bizim petrol ve doฤal gaz gibi kaynaklarฤฑmฤฑz yok. Biz harcadฤฑฤฤฑmฤฑz her bir kuruลun vergisini vatandaลtan alฤฑyoruz, dolayฤฑsฤฑyla yapฤฑlacak projelerin rasyonel ve etkin bir kaynak yรถnetimiyle yapฤฑlmasฤฑ bรผyรผk รถnem taลฤฑyor” deฤerlendirmesinde bulundu. Devlet olarak yapฤฑlan 1 milyar liralฤฑk harcamanฤฑn karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ bulmak zorunda olduklarฤฑnฤฑ belirten Babacan, bunun vergi yoluyla tahsil edilmek zorunda kalฤฑnacaฤฤฑna iลaret etti. Babacan, borรงluluฤun pek รงok yerel yรถnetim iรงin รถnemli bir problem olduฤunu hatฤฑrlattฤฑ. ลehir ekonomilerinde kalkฤฑnmanฤฑn sรผrdรผrรผlebilir olmasฤฑnฤฑn diฤer รถnemli ayaklarฤฑnฤฑn sosyal ve รงevresel sรผrdรผrรผlebilirlik olduฤunu ifade eden Babacan, yoksulluฤu ortadan kaldฤฑrmak amacฤฑyla atฤฑlan adฤฑmlarda รถnemli baลarฤฑlar saฤlandฤฑฤฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
Tรผrkiyeโnin ekonomik modelinin รถzel sektรถre dayalฤฑ olduฤuna iลaret eden Babacan, devletin ve yerel yรถnetimlerin yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn tรผmรผne bakฤฑldฤฑฤฤฑnda bunlarฤฑn ekonomik bรผyรผmeye katkฤฑsฤฑnฤฑn sฤฑfฤฑra yakฤฑn olduฤunu sรถyledi. รzel sektรถr iลin iรงindeyse daha rasyonel ve verimlilik odaklฤฑ bir bakฤฑล aรงฤฑsฤฑnฤฑn ortaya รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Babacan, โher ลeyi ben yaparฤฑmโ anlayฤฑลฤฑyla hareket etmenin doฤru olmayacaฤฤฑnฤฑ ifade etti. Babacan, 2009โdan bu yana dรผnyayฤฑ etkileyen krize raฤmen Tรผrkiyeโde รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑnฤฑn 6 milyon 200 bin arttฤฑฤฤฑna dikkati รงekerek, bu baลarฤฑnฤฑn Avrupaโda 6 milyon, ABDโde 8 milyon kiลinin iลsiz kaldฤฑฤฤฑ bir ortamda gerรงekleลmesinin รถnemli olduฤunu vurguladฤฑ. Babacan, bu tablonun ortaya รงฤฑkmasฤฑnda devletin payฤฑnฤฑn yรผzde 10 bile olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Dรผnya ekonomisinde bรผyรผme rakamlarฤฑnฤฑn yavaล yavaล oluลtuฤu bir toparlanma sรผrecine girildiฤinden sรถz edilebileceฤini belirten Babacan, yeni dรถnemde her รผlkenin kendi iรง politikalarฤฑna dikkat etmesi gerektiฤini, Tรผrkiye aรงฤฑsฤฑndan ise bรผyรผme, istihdamฤฑn sรผrdรผrรผlebilir olmasฤฑnฤฑn, gรผven ve istikrar ortamฤฑnฤฑn devam etmesinin รงok รถnemli olduฤunu kaydetti.
Babacan, Tรผrkiye’de mutlak yoksuluฤu sฤฑfฤฑrladฤฑklarฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizerek, “Tรผrkiye’de gรผnlรผk geliri 1 dolarฤฑn altฤฑnda olan bir vatandaลฤฑmฤฑz kalmadฤฑ. 7 milyarฤฑ aลan dรผnya nรผfusunun tam 1 milyarฤฑ gรผnlรผk 1 dolarฤฑn altฤฑnda bir gelirle yaลamaya รงalฤฑลฤฑyor. Biz de bรถyle bir ลey yok. Gรผnlรผk 2 dolarฤฑn altฤฑnda bir gelirle yaลayan vatandaลฤฑmฤฑz da yok. Gรผnlรผk 4 dolarฤฑn altฤฑnda gelirle yaลamaya รงalฤฑลan vatandaลlarฤฑmฤฑz ise yรผzde 2,8’e geriledi. Bu rakam 2002 yฤฑlฤฑnda yรผzde 30’du” ifadelerini kullandฤฑ. Yรผzde 2,8’lik kฤฑsmฤฑn da sosyal destek politikalarฤฑnฤฑn vatandaลlara ulaลamamasฤฑndan kaynaklandฤฑฤฤฑna dikkati รงeken Babacan, bu kiลilerin net olarak bilinmesi durumunda sรถz konusu yรผzdelik dilimin de sฤฑfฤฑrlanacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Bu doฤrultuda Aile Sosyal Destek Projesini baลlattฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden Babacan, ลรถyle konuลtu: “7-8 bin civarฤฑnda uzmanฤฑ aile aile gรถrevlendirerek bu sorunu รงรถzรผyoruz. ลu anda yasasฤฑ Meclis’te, muhtemelen salฤฑ gรผnรผ komisyonda gรถrรผลรผlmeye baลlanacak. Nasฤฑl ki her ailenin bir aile hekimi var, her ailenin de bir sosyal destek uzmanฤฑ olacak. O ailenin sorunlarฤฑnฤฑ izleyecek, dolayฤฑsฤฑyla her bir aile sosyal destek uzmanlarฤฑmฤฑza birebir zimmetlenmiล olacak. Birebir bu sorumluluk zincirini oluลturarak da bu yรผzde 2,8’i รถnรผmรผzdeki birkaรง yฤฑl iรงerisinde sฤฑfฤฑrlayacaฤฤฑmฤฑza inanฤฑyorum.”







