Babacan: Krediler istediğimiz noktaya geliyor

Babacan: Krediler istediğimiz noktaya geliyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz yıldan bu yana alınan makro ihtiyati önlemlerin de etkisiyle bankaların kredi artış oranlarının istenilen seviyelere gelmeye başladığını söyledi

A+A-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz yıldan bu yana alınan makro ihtiyati önlemlerin de etkisiyle bankaların kredi artış oranlarının istenilen seviyelere gelmeye başladığını, taksitli kredi kartı bakiyelerinde son aylarda yaşanan 7-8 milyar liralık gerilemeyi de olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

Ekonomi yönetimi, TCMB, BDDK ve Hazine aracılığıyla son dönemde aldıkları bir dizi kararla, bankacılık sektörü kredi hacmindeki artışı sınırlamak, cari açığı azaltmak ve iç talebi makul bir düzeyde tutabilmek için adımlar attı.

Bu kapsamda BDDK da, Ocak ayında aldığı bir kararla kredi kartı taksitlerine ve bireysel kredilere sınırlamalar getirmişti.

Ekonomi Muhabirleri Derneği ödül töreninde konuşan Babacan, özel sektör ve ihracat kaynaklı bir ekonomik büyümeyi sağlamak için bu tedbirleri aldıklarını hatırlatarak, "İç tüketimin kontrollü şekilde büyümesini önemli ölçüde sağlamış durumdayız. Bankaların kredi hacmi artış oranları, istediğimiz bir noktaya doğru gitmeye başladı. Hele hele taksitli kredi kartı bakiyesinde son aylarda 7-8 milyar lira düşüş söz konusu. Bu olumlu bir durum" dedi.

BDDK verilerine göre bankacılık sektörü kredi hacmi, 4 Nisan itibarıyla 1.09 trilyon lira ile yılbaşındaki yüzde 32 seviyesinden yüzde 29'a geriledi.

Seçim dönemlerinde bu gibi önlemleri almanın kolay olmadığını söyleyen Babacan, Türkiye'nin belli bir güven seviyesine ulaştığını söyleyerek, "Halk güvenmeyince, tüketim konusunda tutuk davranıyor; şirketler güvenmeyince, yatırım yapma konusunda tutuk davranıyor. Bunca para ve maliye politikasıyla ekonomiye verilmeye çalışılan ivme, güven unsuru olmayınca gerçekleşmiyor" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.