Bahçeli'den Erdoğan'ın faiz konuşmasına destek

Bahçeli'den Erdoğan'ın faiz konuşmasına destek

MHP lideri Bahçeli, Erdoğan'ın faiz konuşmasına destek verdi ve TCMB'nin bağımsız olamayacağını söyledi

A+A-

MHP lideri Devlet Bahçeli grup toplantısında, Erdoğan'ın dün yaptığı ve TL'nin iki günde yaklaşık yüzde 15 değer kaybetmesine neden olan faiz konuşmasına destek verdi. 

Bahçeli, "Türkiye faiz kamburundan kurtulmalıdır. Geldiğimiz bu aşamada, yeni yönetim sistemi kapsamında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunu mutlak surette tartışmaya açmak hem demokrasinin hem de milli iradenin gereğidir" diye konuştu.

Bahçeli, “Hesabı veren siyasettir, kararı veren de siyaset olmalıdır” diyerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tartışmaya açılması çağrısı yaptı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, hükümetin ekonomi politikasının doğru olduğunu söyledi. Bahçeli "Türkiye faiz kamburundan kurtulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bahçeli ekonomiyle ilgili şu sözleri kullandı:

Ekonomi vasıtasıyla Türkiye’ye saldıranlara; dahası insanlarımızı faiz, kur, enflasyon sarmalına hapsetmek için uğraşanlara fırsat vermemek, müsaade etmemek kalbi vatan ve millet sevgisiyle çarpan herkesin ortak sorumluluğudur.

Enflasyon, mal piyasasında talep ve arz koşullarının belirlediği, toplumun yaşam maliyetini gösteren makroekonomik bir büyüklüktür.

Şu anda küresel enflasyon hızlı tırmanış halindedir.

Bu canavar temelde iki kaynaktan beslenmektedir, bunlar: Mal ve hizmet arzının toplam talep artışına cevap verememesi durumunda ortaya çıkan talep-yönlü enflasyon; diğeri de üretim maliyetlerinin artmasının beraberinde getirdiği arz-yönlü enflasyondur.

Enflasyon ile mücadele politikalarının geliştirilmesi ve bunların başarıya ulaşması, enflasyonun kaynağının doğru tespit edilmesi ile yakından ilişkilidir.

Fiyat istikrarının sağlanmasına ilişkin hâkim görüş, para politikasını öne çıkarmakta ve merkez bankalarını fiyat istikrarından sorumlu kurum olarak tanımlamaktadır.

1990’lı yılların başından itibaren fiyat istikrarı politikalarında izlenen strateji enflasyon hedeflemesidir.

Bu çerçevede enflasyon ile mücadele için çözüm önerisi oldukça açıktır: Kısa vadeli faiz oranını, enflasyon oranındaki artış ve azalış kadar artırmak ve azaltmak, böylece reel faiz oranını sabit tutmaktır.