Bakandan şirketlere uyarı

Bakandan şirketlere uyarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, özel sektörün döviz fiyatlarının yükselmesiyle zarar etmekle karşı karşıya olduğnu söylediu

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özel sektörünün Rusya'dan yaklaşık 10 milyar metreküp gaz aldığını belirterek, "Özel sektör döviz fiyatlarının yükselmesiyle zarar etmeyle karşı karşıya. Rusya özel sektöre 2014'te düşük, 2015'te yüksek doğal gaz satmayla alakalı karar aldı. Bu yalnızca kontratları yapan özel şirketleri ilgilendirir. Vatandaşa ya da sanayiciye yansımaz" dedi.

Yıldız; Habertürk Televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İran doğal gazında tahkim davası sürecine değinen Yıldız, "18 yıl önce yapılan anlaşma gereği her 3 yılda bir fiyatlar konusunda revizyon hakkı var. İran'dan gelen bir heyet dünden itibaren çalışmalarına Ankara'da başladı. Gelen teklif makul değilse biz tahkime devam ederiz. Başbakanımız ve Ruhani'nin görüşmeleri sıcak bir atmosferde geçti. İran petrol bakanıyla karşılıklı görüşüyoruz. 2 hafta içindeki çalışmalardan sonra tahkime devam edip etmeyeceğimiz netleşecek" diye konuştu.

Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan doğal gazı kamu ve özel sektör olarak ayrı ayrı aldıklarını hatırlatarak, "10 milyar metreküplük gazı özel sektör alıyor. Özel sektör döviz fiyatlarının yükselmesiyle zarar etmeyle karşı karşıya. Rusya özel sektöre 2014'te düşük, 2015'te yüksek doğal gaz satmayla alakalı karar aldı. Bu yalnızca kontratları yapan özel şirketleri ilgilendirir. Vatandaşa ya da sanayiciye yansımaz" değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Irak petrolünün uluslararası pazara iletilmesine ilişin soruya ise Yıldız, "Tarafların sorumlulukları var. Herkes bunu yerine getirmek zorunda. Irak'tan petrol üretilirse biz iletiriz. Ne kadar üretilirse o kadar iletiriz. Irak petrolü 1 varil de olsa Bağdat'ın bilgisi olmadan ihraç edilemez. Bu petrol Irak'ın petrolüdür. Kuzey güney fark etmez. Çıkan petrolün miktarı bellidir. Paralandırılmasını Bağdat görecektir. Biz Ceyhan'a gelen petrolü depoluyoruz. Ceyhan'a gelen petrol 400 bin varillere yaklaştı. Türkiye sözlerini ve taahhütlerini yerine getirmektedir" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Irak Gazı'nın Türkiye'ye geleceği tarihe ilişkin ise şunları kaydetti: 

"Doğal gazın çıkartılma ve taşınma maliyetleri var. Rusya'dan gelen gazın bir kısmı Sibirya'dan çıkartılıyor. İran, Azerbaycan, bunların hepsinin bir maliyeti var. Biz konum olarak Irak'a daha yakınız. Eğer doğal gaz buradan gelirse taşıma maliyetinden kurtuluyorsunuz. Doğal gazla ilgili maliyetleri düşürmenin en önemli yolu budur.

Irak, doğal gaz konusunda önce elektriğimi üreteceğim sonra ihraç edeceğim kararı aldı. Biz gelecek gazın hepsini Türkiye'de tüketmeyi düşünüyoruz. Bu 2016 - 2017 ya da 2018'de olabilir. Oradan gelecek gaz Türkiye'nin tükettiğinin 5'te 1'ine denk gelecek bir rakam olacak. Biz doğal gazı 5, petrolü 12 ayrı ülkeden alıyoruz. Ülke ve güzergah çeşitliliğini artırıyoruz. Irak'tan doğal gaz almayla birlikte diğer ülkelerden aldığımız miktarları da dengeleyeceğiz."

Yıldız, son dönemde ortaya çıkan telefon dinlemelerini şöyle değerlendirdi:

"Bugün birbirinin mahremine ulaştığı izlenildiği algısıyla yaşıyorsunuz. Böyle bir paranoya oluştu maalesef. Ben dinlenmeme şaşırma, her işimde şeffaf olan birisiyim. Konuşma metinlerimde değişiklik olmaz. Ben zihnimde çifte muhasebe tutmuyorum. 17 Aralıkla beraber son 2 ay içinde Türkiye'nin geldiği nokta normal midir? Bu duruma kim üzülüyor, kim seviniyor. Ben şahsen üzülüyorum. Biz bütün bu olumsuzluklara rağmen yolumuza, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ekonomik büyüme sürdürüyoruz." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.