Ulaลtฤฑrma, Denizcilik ve Haberleลme Bakanฤฑ Ahmet Arslan, 1 Aralฤฑk’ta baลlayacak ve 1 Nisan 2018’de sona erecek kฤฑล lastiฤi takma uygulamasฤฑnฤฑn, “hususi” tescil edilen taลฤฑtlarda zorunlu olmadฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Arslan, AA muhabirine yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, 2918 sayฤฑlฤฑ Karayollarฤฑ Trafik Kanunu uyarฤฑnca yolcu ve eลya taลฤฑmalarฤฑnda kullanฤฑlan araรงlarฤฑn kฤฑล lastiฤi kullanmalarฤฑnฤฑn, illerin hava ve iklim ลartlarฤฑna gรถre yฤฑlฤฑn belirli dรถnemi iรงin 2011 itibarฤฑyla zorunlu tutulduฤunu sรถyledi.
Kฤฑล lastiฤi takma zorunluฤuna iliลkin esaslarฤฑ belirleme yetkisinin Resmi Gazete’de yayฤฑmlanan 687 no’lu Kanun Hรผkmรผnde Kararname ile Ulaลtฤฑrma, Denizcilik ve Haberleลme Bakanlฤฑฤฤฑna verildiฤini ifade eden Arslan, uygulamanฤฑn 1 Aralฤฑk ile 1 Nisan arasฤฑnda geรงerli olduฤunu belirtti.
Arslan, sรถz konusu dรผzenlemenin hususi olarak tescil edilen taลฤฑtlarฤฑ kapsamadฤฑฤฤฑnฤฑ ve bu araรงlarda zorunlu olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, buna karลฤฑn ลehirler arasฤฑ yรผk ve yolcu taลฤฑyan ticari araรงlar iรงin kฤฑล lastiฤi takmanฤฑn zorunluluk taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Belirtilen sรผrelerde il sฤฑnฤฑrlarฤฑ iรงinde kฤฑล lastiฤi zorunluluฤunun uygulanacaฤฤฑ tarih aralฤฑklarฤฑyla ilgili duyurularฤฑn valiliklerce yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ anlatan Arslan, yรผk ve yolcu taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑ yapan araรงlar dฤฑลฤฑndaki hususi araรงlar iรงin uygulamanฤฑn zorunlu olmamakla birlikte can ve mal gรผvenliฤiyle gรผvenli seyahat iรงin kฤฑล ลartlarฤฑnda tรผm araรงlarda kฤฑล lastiฤi kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ tavsiye etti.
Araรงlarฤฑn denetiminin Bakanlฤฑฤฤฑn yetkilendirdiฤi personelle Emniyet Genel Mรผdรผrlรผฤรผ, Jandarma Genel Komutanlฤฑฤฤฑ, Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn sฤฑnฤฑr kapฤฑlarฤฑndaki birimleri ve belediye denetim birimlerince yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ belirten Arslan, kฤฑล lastiฤi takma zorunluฤunun sonra erdiฤi tarihin, hava ลartlarฤฑna baฤlฤฑ olarak Bakanlฤฑkรงa 1 ay uzatฤฑlabileceฤini ifade etti.
“Tedbirsiz araรงlara izin verilmeyecek”
Arslan, uygulamayla kฤฑล ลartlarฤฑna gรถre รถnlemini almayan, kฤฑล lastiฤi olmayan araรงlarฤฑn yolu kapatmasฤฑnฤฑ ve insanlarฤฑn maฤduriyete uฤramasฤฑnฤฑ รถnlemenin amaรงlandฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Ekiplerin tedbirsiz, hazฤฑrlฤฑksฤฑz yola รงฤฑkan araรงlarฤฑ daha sฤฑkฤฑ denetleyeceฤini ve kฤฑล ลartlarฤฑna uygun kar lastiฤi takmayan araรงlarฤฑn yola devam etmelerine izin vermeyeceฤini vurgulayan Arslan, “Kฤฑล lastikleri 7 derecenin altฤฑndaki sฤฑcaklฤฑklarda, ฤฑslak, karlฤฑ ve รงamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuล ve yรผksek gรผvenlik saฤlฤฑyor.” diye konuลtu.







