Bank Asya endekslerden çıkarıldı

Bank Asya endekslerden çıkarıldı

Bank Asya hisselerinin 15 Ağustos'tan itibaren BIST-30, BIST-100 ve BIST Banka başta olmak üzere, BIST Pay Endeksleri'nden çıkarılmasına karar verildi.

A+A-

Ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar işlem sırasının kapalı kalacağı açıklanan Bank Asya hisselerinin 15 Ağustos'tan itibaren BIST-30, BIST-100 ve BIST Banka başta olmak üzere, BIST Pay Endeksleri'nden çıkarılmasına karar verildi.

Konuya ilişkin karar, Borsa İstanbul tarafından KAP'a yapılan iki ayrı açıklamada yer aldı.

Borsa İstanbul'dan sabah yapılan açıklamada, 7 Ağustos'ta işleme kapatılan Bank Asya'nın ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar hissenin işlem sırasının kapalı kalacağı belirtildi.

Kararın, bankanın ortaklık yapısı ile ilgili basında yer alan çelişkili haberlerin pay senedi fiyatında ciddi ve süreklilik arz eden dalgalanmalara yol açması, bankanın ortaklık yapısı ve yönetim değişimi ile ilgili olarak yürütülen sürecin açık ve net olarak duyurulmaması, yatırımcıların algısında bankanın ortaklık yapısı ve yönetiminin değişimine ilişkin oluşabilecek muğlaklığın sağlıklı fiyat oluşumunu zedeleyebilecek olması nedeniyle, makul bir iktisadi ve finansal gerekçeyle açıklanamayan dalgalanmalar meydana gelebileceği gerekçesiyle alındığı belirtildi.

Borsa İstanbul tarafından öğleden sonra yapılan ikinci açıklamada ise, 7 Ağustos'ta işleme kapatılan Bank Asya hisseleri için, işlem sırası kesintisiz beş işgününden fazla süre için kapatılan payların BIST Pay endekslerinden çıkarılması maddesinin işletileceği belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda Bank Asya paylarının BIST 100, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 100 AOF, BIST 50, BIST 30, BIST 30 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 30 AOF, BIST 10 Banka, BIST Tüm, BIST Ulusal, BIST Kurumsal Yönetim, BIST Mali ve BIST Banka endekslerinden çıkarılacağı ifade edildi.

Borsa İstanbul pay piyasası yönetmeliğine göre, hissede işlemler beş güne kadar borsa başkanı tarafından durdurulabiliyor, daha uzun süreler için borsa yönetim kurulu kararı gerekiyor.

Yönetim kurulu işlemi durdurulan hissenin üzerindeki belirsizliğin giderilmesi için şirkete iki aya kadar süre verebiliyor. Süre daha sonra 1 aya kadar daha uzatılabiliyor.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, endekslerden çıkarılan Bank Asya payları yerine; BIST 100 Endeksi için yedek olarak seçilen Menderes Tekstil payları, BIST 100, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 100 AOF ve BIST 100-30 endekslerine alınacak, BIST Tüm-100 endeksinden çıkarılacak.

BIST 50 Endeksi için yedek olarak seçilen Gözde Girişim payları BIST 50 endeksine alınacak. BIST 30 Endeksi için yedek olarak seçilen Ford Otosan payları, BIST 30, BIST 30 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 30 AOF endekslerine alınacak, BIST 100-30 endeksinden çıkarılacak.

BIST 10 Banka Endeksi için yedek olarak seçilen Tekstilbank payları ise BIST 10 Banka Endeksi'ne alınacak. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.