Bank Asya'da kritik sürece girildi

Bank Asya'da kritik sürece girildi

TMSF tarafından yönetimine el konulan Bank Asya'da riskli kredilerin tasfiyesi için 6 aylık süre dün doldu.

A+A-

TMSF tarafından yönetimine el konulan Bank Asya'da riskli kredilerin tasfiyesi için 6 aylık süre dün doldu. Bank Asya'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na verdiği bilançoya göre batık kredi 2.1 milyar lira seviyesinde.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi'nde Gülen Cemaatii'ne yakınlığı ile bilinen Bank Asya hakkında bugün yer alan habere göre imtiyazlı ortaklara yılın son 3 ayda kullandırdığı kredi tutarı ise 3 milyar liraya ulaşıyor. Yasal sürenin ardından borcunu kapatmayan ortaklara haciz işlemi için düğmeye basıldı. Ceza davası için de yargıya soruşturma başvurusunda bulunulacak.

Bankalar Yasası'nın 50'nci maddesine göre kredilerin yasaya aykırı olması durumunda en geç 6 ayda tasfiye edilmesi gerekiyor. Bank Asya'nın ağırlıklı olarak imtiyazlı ortaklarına 3 ayda yasaya aykırı kullandırılan 3 milyar liralık kredinin tamamının kapatılması gerekiyor. Nitelikli ortaklar aracılığıyla kullanılan bu kredilerin paralel yapının çeşitli şirketlerine aktarıldığı belirlendi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun batık kredilerden kimlerin menfaat elde ettiğine yönelik raporu da bu ay tamamlanacak. Yetkililer, kredi dosyalarının önemli bölümünün tahsilinin imkânsız olduğunu ifade ediyor. 

Yasaya aykırı kredilerin temmuz-eylül döneminde verildiği belirtildi. Bu dönem verilen kredilerin nitelikli ortaklar tarafından hortumlandığı belirtiliyor. Yasaya göre, bir bankanın yönetim kurulu üyesi, yöneticisi ile aile fertleri kredi kullanamıyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.