Bank Asya'nın karı düştü

Bank Asya'nın karı düştü

17 Aralık soruşturmaları sonrası Gülen Cemaati'ne yakınlığı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Bank Asya'nın ilk çeyrekte karı yüzde 9 düşüşle 40.8 milyon TL'ye geriledi. Mevduatları ise yüzde 24.3 azaldı

A+A-

Bank Asya'nın birinci çeyrek konsolide olmayan net kârı yüzde 9 düşüşle 40.8 milyon lira olarak gerçekleşirken, 17 Aralık soruşturması sürecinde Gülen Hareketi'ne yakın olarak görülen bankanın mevduatı ise 2013 yılı sonuna göre yüzde 24.3 (4.5 milyar lira) azaldı.

Bank Asya, 17 Aralık 2013'te başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve bankadan 4 milyar liralık mevduat çıkışı olduğu iddia edilmişti.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz da, bu süreçte bankadan bazı kurumsal firmaların da dahil olduğu bir mevduat çıkışı olduğunu, ancak çıkışın yarısından fazla da giriş olduğunu açıklamıştı.

Bank Asya'nın nakdi kredileri 2013 yılı sonuna göre yüzde 18.5 azalarak 21.3 milyar liraya gerilerken, toplanan fonlar da yüzde 24.3 azalarak 14 milyar liraya indi. Toplam aktifler de 2013 sonuna göre yüzde 16.4 azaldı ve 23.2 milyar liraya geriledi.

İlk çeyrekte kredi ve alacakları ise, 2013 sonuna göre yaklaşık yüzde 19 düşüşle 16.84 milyar lira olarak gerçekleşti.

İş Yatırım'ın Bank Asya sonuçlarına ilişkin hazırladığı raporda, "Net kâr beklentilerden daha güçlü görünse de bankanın mali performansı çalkantılı dönemde karışık bir görünüme sahip, zira bankanın net faiz marjı görünümü beklentimizden daha iyiydi ancak bilançodaki daralma da beklentimizin üzerinde oldu" dedi.

İş Yatırım'ın notunda, "İştirak satış gelirleri ve güçlü tahsilat performansı ise kârlılığı destekleyen gelişmeler olarak öne çıkıyor. Bizce ilk çeyrek sonuçlarındaki bilanço daralması rahatsız edici boyutta olsa da sorunlu kredi oluşumundaki yavaşlama ve marj görünümü hisse senetlerinin fiyat performansını olumlu etkileyebilir" değerlendirmesini yaptı.

Bank Asya perakende alanındaki iştiraki A101'deki yüzde 21.8 hissesini 350 milyon liraya satarken, bu işlemde 303.24 milyon lira kâr elde edecek.

Bank Asya, Katar'ın en büyük İslami bankası olan QIB ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla 25 Mart tarihinde görüşmelere başlamış ve ortaklığı kısa sürede sonuçlandırmayı planladığını açıklamıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.