Bankalarฤฑn Sermaye Yeterliliฤinin รlรงรผlmesine ve Deฤerlendirilmesine ฤฐliลkin Yรถnetmeliฤin, kredi risklerinin sฤฑnฤฑflandฤฑrฤฑlmasฤฑna iliลkin unsurlarฤฑnฤฑ dรผzenleyen maddesinde deฤiลiklik yapฤฑldฤฑ.
Riskler arasฤฑnda yer alan โipotekli menkul kฤฑymetlerโ baลlฤฑฤฤฑ โteminatlฤฑ menkul kฤฑymetlerโ olarak deฤiลtirildi. Aynฤฑ maddeye bir riskin teminatlฤฑ menkul kฤฑymet sฤฑnฤฑfฤฑna dahil edilebilmesi iรงin saฤlamasฤฑ gereken koลullar ile teminatlฤฑ menkul kฤฑymet ihraรง koลullarฤฑ da belirlendi.
a) Varlฤฑk havuzunun;
1) Merkezi yรถnetim, merkez bankasฤฑ, kamu kuruluลu ya da รงok taraflฤฑ kalkฤฑnma bankalarฤฑndan olan ya da bunlarca garanti edilen alacaklardan veya,
2) ฤฐkamet amaรงlฤฑ gayrimenkul ipoteฤi ile teminatlandฤฑrฤฑlan alacaklardan veya,
3) Ticari amaรงlฤฑ gayrimenkul ipoteฤi ile teminatlandฤฑrฤฑlan alacaklardan veya,
4) Teminatlฤฑ menkul kฤฑymet ihracฤฑnฤฑn yรผzde on beลini geรงmemek ลartฤฑyla yรผzde elli ya da daha dรผลรผk risk aฤฤฑrlฤฑฤฤฑna tekabรผl eden bankalardan veya aracฤฑ kurumlardan olan ya da bunlarca garanti edilen alacaklardan,
oluลmasฤฑ gerekir. Kurul, varlฤฑk havuzuna yukarฤฑda sayฤฑlanlar dฤฑลฤฑnda bir varlฤฑk eklemeye yetkilidir.
b) Varlฤฑk havuzunun nominal deฤeri ile teminatlฤฑ menkul kฤฑymetlerin nominal deฤeri arasฤฑndaki oranฤฑn, teminatlฤฑ menkul kฤฑymetlere iliลkin Sermaye Piyasasฤฑ Kanununa iliลkin alt dรผzenlemelerde veya muadil yabancฤฑ รผlke dรผzenlemelerinde belirlenen oranฤฑ saฤlamasฤฑ gerekir.
c) Varlฤฑk havuzuna, (a) bendinde belirtilen varlฤฑklara ilave olarak varlฤฑk havuzunu tamamlamak รผzere Sermaye Piyasasฤฑ Kanununa iliลkin alt dรผzenlemeler veya muadil yabancฤฑ รผlke dรผzenlemeleri uyarฤฑnca teminatlฤฑ menkul kฤฑymet ihracฤฑnda ikame varlฤฑk olarak kabul edilen varlฤฑklar ile risklerin korunmasฤฑnฤฑ teminen saฤlanan tรผrev iลlemler de eklenebilir.
รง) Bu fฤฑkrada aranan koลullarฤฑn teminatlฤฑ menkul kฤฑymetlerin ilk ihracฤฑ sฤฑrasฤฑnda ve kalan vadesi boyunca saฤlanmasฤฑ gerekir.
d) Teminatlฤฑ menkul kฤฑymete yatฤฑrฤฑm yapan bankanฤฑn, varlฤฑk havuzu ile teminatlฤฑ menkul kฤฑymetlerin deฤerlerine, varlฤฑk havuzundaki dayanak varlฤฑklarฤฑn coฤrafi daฤฤฑlฤฑmlarฤฑna, tรผrlerine, bakiyelerine, faiz ve kur risklerine, varlฤฑk havuzundaki dayanak varlฤฑklar ile teminatlฤฑ menkul kฤฑymetlerin vade yapฤฑlarฤฑna, vadelerinden veya รถdenmesi gereken tarihlerden itibaren doksan gรผnden fazla geciken varlฤฑk havuzundaki dayanak varlฤฑklarฤฑn yรผzdesine iliลkin bilgileri en az altฤฑ ayda bir ihraรงรงฤฑdan temin etmesi gerekir.โ







