Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn net kรขrฤฑ 2015 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla gรถre yaklaลฤฑk yรผzde 6 artฤฑลla 26.06 milyar TL olurken, bankalarฤฑn รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑndaki gerileme geรงen yฤฑl da devam etti.
Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 2015 yฤฑlฤฑ verilerine gรถre sektรถrรผn 2014 sonunda yรผzde 12.3 olan รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑ 2015 sonunda yรผzde 11.3’e indi.
Son beล yฤฑlda tรผketimi azaltmak ve cari aรงฤฑฤฤฑ dรผลรผrmek iรงin sektรถre yรถnelik getirilen kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn da etkisiyle bankalarฤฑn kรขrlarฤฑ baskฤฑlanmฤฑล ve รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑklarฤฑ gerilemiล; bankalarฤฑn 2014 yฤฑlฤฑ net kรขrฤฑ da, 2013 yฤฑlฤฑna gรถre deฤiลmeyerek 24.66 milyar lira olarak gerรงekleลmiลti.
Sektรถr yetkilileri, son beล yฤฑlda cari aรงฤฑฤฤฑ dรผลรผrmek ve tรผketimi sฤฑnฤฑrlamak iรงin gelen รถnlemlerin yรผkรผnรผn 35 milyar lira olduฤu belirterek alฤฑnan รถnlemlerde gevลeme taleplerini her fฤฑrsatta dile getiriyor.
KREDฤฐLERDE %20 BรYรME
BDDK verilerine gรถre, 2015’te sektรถrรผn kredileri de yaklaลฤฑk yรผzde 20 artarak 1.48 trilyon liraya ulaลtฤฑ. Aynฤฑ dรถnemde takipteki alacaklar ise yรผzde 30.5 artarak 47.5 milyar TL’ye ulaลtฤฑ. Brรผt takipteki alacaklarฤฑn toplam nakdi kredilere oranฤฑ da 2014 sonundaki yรผzde 2.9 seviyesinden yรผzde 3.1’e yรผkselmiล oldu.
Sektรถrรผn aktif bรผyรผklรผฤรผ aynฤฑ dรถnemde yรผzde 18.2 artarak 2.36 trilyon lira oldu.
Toplam mevduat bรผyรผklรผฤรผ 1.25 trilyon liraya รงฤฑkan bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn toplam รถzkaynaklarฤฑ da 2015 sonu itibarฤฑyla 262.2 milyar lira olarak gerรงekleลti.
Bankalarฤฑn 2014 sonunda yรผzde 16.28 olan sermaye yeterlilik rasyosu da 2015 sonunda yรผzde 15.56’ya geriledi.







