ฤฐล Yatฤฑrฤฑm bankalarฤฑn 2015 son รงeyreฤinde aรงฤฑklayacaklarฤฑ finansallarฤฑ ile ilgili raporunu yayฤฑnladฤฑ. ฤฐลte o rapor:
Zayฤฑf bir dรถnemin ardฤฑndan son รงeyrekte gรผรงlรผ toparlanma
Mali tablo aรงฤฑklamalarฤฑ bu hafta baลlฤฑyor. Tรผrk bankalarฤฑ yฤฑlฤฑn son รงeyreฤine iliลkin mali tablolarฤฑnฤฑ bu hafta aรงฤฑklamaya baลlฤฑyor. 28 Ocak tarihinde TSKBโnin aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ 2 ลubat tarihinde Akbank, Garanti Bankasฤฑ ve Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ takip edecek. Kamu bankalarฤฑnฤฑn aรงฤฑklama tarihleri ise henรผz belli deฤil. Takip ettiฤimiz bankalarฤฑn yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde bir รถnceki dรถneme gรถre toplamda %50 รงeyreksel net kar bรผyรผmesi aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Tahminlerimizle ilgili varsayฤฑmlarฤฑ ลu ลekilde sฤฑralayabiliriz:
i) mevduat maliyetlerindeki artฤฑลa karลฤฑn kredi faizlerindeki artฤฑลlarla รงekirdek marjlarda toparlanma gรถrรผlรผrken TรFEโye endeksli menkul kฤฑymet getirilerindeki artฤฑล sayesinde gelirler รถnceki dรถneme gรถre artฤฑyor;
ii) yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑna gรถre hฤฑz kesmiล olsa da net รผcret ve komisyon gelirlerindeki artฤฑล devam ediyor ve ayrฤฑca bu รงeyrekte hesap iลletim รผcretleri gibi bazฤฑ mevsimsel etkiler de gรถrรผlecek;
iii) maliyetlerdeki artฤฑลa karลฤฑn bankalarฤฑn swap fonlama tutarlarฤฑndaki daralma sebebiyle gelir tablosu รผzerindeki olumsuz etki daha sฤฑnฤฑrlฤฑ kalacak;
iv) TLโnin รถnceki dรถnem sonuna gรถre deฤer kazancฤฑ ve kredi bรผyรผmesindeki yavaลlamanฤฑn etkisiyle genel karลฤฑlฤฑk giderleri daha dรผลรผk olacak;
v) รผcret ve komisyon iadelerindeki yavaลlama ve verimlilik yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn meyve vermesi etkisi ile diฤer giderler kontrol altฤฑnda tutuluyor;
vi) tahsili gecikmiล alacaklardaki artฤฑล ve yaลlanma etkisi ile รถzel karลฤฑlฤฑk giderleri artarken toplam karลฤฑlฤฑk giderlerinde yukarฤฑda bahsedilen genel karลฤฑlฤฑklarฤฑn olumlu etkisi dengeleyici olacak.
Net faiz marjฤฑnda 30 baz puan iyileลme bekliyoruz. Kredilerde devam eden yeniden fiyatlama ve รถzellikle TรFEโye endeksli menkul kฤฑymetlerin artan katkฤฑsฤฑ ile son รงeyrekte bankalarฤฑn net faiz marjฤฑnda otalama 30 baz puan iyileลme hesap ediyoruz. TรFEโye endeksli menkul kฤฑymet getirilerini rayiรง deฤer รผzerinden mali tablolarฤฑna dahil eden bankalarda bu etki daha gรผรงlรผ hissedilecek. Akbankโta ise enflasyonun yฤฑlbaลฤฑnda tahmin edilenden daha yรผksek gerรงekleลmesi de bir miktar olumlu katkฤฑ saฤlayacak.
Yapฤฑ Kredi, Garanti Bankasฤฑ ve TSKB bu รงeyrekte en yรผksek net kar bรผyรผmesi elde edecek bankalar olarak sฤฑralanabilir. Tahminlerimize gรถre Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ รถnceki dรถneme gรถre neredeyse bir kata yakฤฑn net kar bรผyรผmesi elde edecek. Bankanฤฑn genel olarak tรผm gelir kalemlerinde gรถrรผlen iyileลmenin dฤฑลฤฑnda bir รถnceki รงeyreฤin dรผลรผk baz teลkil etmesi de bu gรผรงlรผ bรผyรผmeyi saฤlฤฑyor. TรFEโye endeksli menkul kฤฑymet getirileri, genel karลฤฑlฤฑk giderlerindeki dรผลรผลler ve muhtemelen daha รถnceden ayrฤฑlan bir miktar ihtiyati karลฤฑlฤฑklarฤฑn serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ ile Garanti Bankasฤฑโnda รถnceki dรถneme gรถre %78 net kar bรผyรผmesi tahmin ediyoruz. Atฤฑl kaynaklarฤฑn daha verimli kullanฤฑmฤฑ ve TL2deki deฤer kazancฤฑ ile genel karลฤฑlฤฑk giderlerindeki dรผลรผล sayesinde TSKBโnin bu dรถnem %40 net kar bรผyรผmesi saฤlamasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Son รงeyrek tahminlerimize gรถre TSKB ve Halkbank geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre en yรผksek net kar artฤฑลฤฑ sunan bankalar olarak รถne รงฤฑkฤฑyor.
Son รงeyrekte net kar bรผyรผmesi %50 dรผzeyinde. Takip ettiฤimiz bankalarฤฑn toplulaลtฤฑrฤฑlmฤฑล tahminlerine gรถre son รงeyrek net karlarฤฑnda รงeyreksel olarak %50 ve yฤฑllฤฑk %10 bรผyรผme hesap ediyoruz. Bankacฤฑlฤฑk gelirlerindeki gรผรงlรผ artฤฑลa karลฤฑn bankalarฤฑn karลฤฑlฤฑk giderleri ve enflasyonun รผzerinde artan diฤer faaliyet giderleri nedeniyle net kar รผzerindeki etki daha sฤฑnฤฑrlฤฑ kalฤฑyor.








