Bankalar şirketlere kredi limitini 100 bin TL'ye düşürdü

Bankalar şirketlere kredi limitini 100 bin TL'ye düşürdü

Bankalardan Ticari Kredilere Fren: Faiz Yükseldi, Limit Düştü

A+A-

Merkez Bankası'nın kredi büyümesini kontrol altına almak için aldığı sıkılaştırma kararları bankacılık sektöründe yankı buldu. Bazı bankalarda ticari kredi limitleri 100 bin liraya kadar düşerken, faiz oranları yüzde 60 seviyelerine yükseldi.

Geçen hafta kredi büyümesini yavaşlatacak adımlar atan Merkez Bankası'nın ardından bankalar da ticari kredilere yönelik yeni düzenlemelere gitti. Bu düzenlemeler kapsamında bazı bankalarda ticari kredi limitleri 100 bin liraya kadar düşürüldü.

Returs'ta yer alan bir habere göre, ticari kredi faizlerinde de son dönemde belirgin bir yükseliş trendi gözlemleniyor. Ajansın üç bankacılık kaynağından edinilen bilgilere göre, ticari kredi faizleri piyasada yüzde 60 seviyelerine ulaştı. Bu faiz oranları, geçen sene mayıs ayında yapılan genel seçimlerden önce yüzde 15'in altındaydı.

Bankaların ticari kredilere fren koymasının arkasında yatan temel neden, Merkez Bankası'nın kredi büyümesini kontrol altına alma çabası olarak yorumlanıyor. Merkez Bankası, geçen hafta politika faizini 100 baz puan artırarak yüzde 19'a yükseltmişti.

Bankalar ayrıca birey ve kurumların nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını da düşürdü. Bu düzenlemelerin de kredi büyümesini yavaşlatma etkisinin olması bekleniyor.

Merkez Bankası'nın bugün de bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıklaması bekleniyor.

 

İlgili Haberler