Bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyrek iรงin bilanรงo dรถnemi 19 Nisan tarihinde Arรงelik ile, bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ bilanรงo dรถnemi ise 26 Nisan tarihinde Akbank ile baลlayacak. Finansal sonuรงlarฤฑn son gรถnderilme tarihi konsolide olmayan ลirketler iรงin 2 Mayฤฑs, konsolide ลirketler ve konsolide olmayan bankalar iรงin 10 Mayฤฑs, konsolide bankalar iรงin ise 22 Mayฤฑs olarak aรงฤฑklandฤฑ.
Bloomberg HT’nin haberine gรถre aracฤฑ kurumlarฤฑn beklenti raporlarฤฑna gรถre, araลtฤฑrma kapsamฤฑndaki bankalarฤฑn toplam kรขrฤฑnฤฑn ilk รงeyrekte, รถnceki รงeyreฤe gรถre ortalama yรผzde 40-45 gerilemesi bekleniyor. Net kรขrdaki zayฤฑflamanฤฑn temel nedenleri arasฤฑnda TรFEโye endeksli tahvillerin getirisinde beklenen dรผลรผล, kredi-mevduat faiz makasฤฑnฤฑn dรผzenlemelerin etkisiyle kรถtรผleลmesi ve faaliyet giderlerindeki artฤฑล รถne รงฤฑkฤฑyor. Diฤer taraftan ilk รงeyrekte komisyon gelirlerinin gรผรงlรผ artฤฑล ivmesini korumasฤฑ beklenirken faaliyet giderleri ise EYT รถdemeleri, deprem baฤฤฑลlarฤฑ, promosyon รถdemeleri ve maaล artฤฑลlarฤฑ kaynaklฤฑ olarak arttฤฑ.
Bankalarฤฑn elinde bulunan TรFEโye endeksli tahvillerin getiri hesaplamasฤฑnda enflasyon tahminini kullanan bankalarฤฑn tรผmรผ 2023 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk รงeyreฤinde dรผลen enflasyonun etkisiyle dรผลรผk enflasyon tahminleriyle 2023 yฤฑlฤฑna baลladฤฑ. Geรงtiฤimiz yฤฑlฤฑn Ekim ayฤฑnda yฤฑllฤฑk yรผzde 85,5 seviyesini gรถren enflasyon, son verilere gรถre yรผzde 50,5 seviyesine geriledi. Bankalarฤฑn bu tahvillerin deฤerlemesinde kullandฤฑklarฤฑ enflasyon oranฤฑ ise 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn son รงeyreฤine gรถre gerileyerek 2023 ilk รงeyreฤinde yรผzde 35 ile yรผzde 58 arasฤฑnda deฤiลen oranlarda muhasebeleลtirildi.
Aracฤฑ kurumlarฤฑn bankalar ile ilgili tahminleri
Garanti BBVA Yatฤฑrฤฑm, 2023 ilk รงeyrek finansallarฤฑnฤฑn aรงฤฑklanmaya baลlayacaฤฤฑ 19 Nisan รถncesinde raporunu yayฤฑmladฤฑ. Kurum tahminlerinde sรถz konusu รงeyrekte araลtฤฑrma kapsamฤฑndaki bankalarฤฑn 1ร23โde yรผzde 44 รงeyreksel kar daralmasฤฑ ile toplam 43,7 milyar TL net kรขr aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ beklediklerini yer aldฤฑ. Bunun neticesinde, araลtฤฑrma kapsamฤฑndaki bankalarฤฑn 1ร23โde รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn ise %25 olacaฤฤฑ tahmin edildi. Yabancฤฑ para kredilerin yatay kaldฤฑฤฤฑ รงeyrekte, tรผketici kredilerinin desteฤi ile TL krediler รงeyreklik bazda yรผzde 17,4 bรผyรผdรผ. Kredi mevduat makasฤฑ ise hem artan TL fonlama maliyetleri hem de azalan kredi getirileri neticesinde ortalamada 350-400 baz puan daraldฤฑ.
Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm ise yayฤฑmladฤฑฤฤฑ beklenti raporunda, ilk รงeyrekte araลtฤฑrma kapsamฤฑnda bulunan bankalarฤฑn toplam net karฤฑnฤฑn, รถnceki รงeyreฤe gรถre yรผzde 42 dรผลรผล, yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 51 yรผkseliล gรถstererek 52,2 milyar TL olacaฤฤฑ beklentisini aรงฤฑkladฤฑ. Kurum, bu dรถnemde Akbankโฤฑn ve ฤฐล Bankasฤฑโnฤฑn bir รถnceki รงeyreฤe gรถre yรผzde 50โlik azalฤฑล ile net karฤฑ en fazla gerileyen bankalar olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผrken aynฤฑ dรถnemde en az dรผลรผลรผn ise yรผze 6 ile TSKBโde gรถrรผleceฤini รถngรถrdรผ.
Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm, bankalarฤฑn net faiz gelirlerinde 1ร23โde รงeyreksel yรผzde 41,3 gerileme beklediklerini, bu dรผลรผลรผn temel olarak TL kredi-mevduat makasฤฑndaki dikkat รงekici dรผลรผลรผn yanฤฑ sฤฑra TรFEโye endeksli tahvillerinin deฤerlemesinde kullanฤฑlan enflasyon tahminindeki aลaฤฤฑ yรถnlรผ gรผncellemeden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylerken araลtฤฑrma kapsamฤฑnda bulunan mevduat bankalarฤฑ arasฤฑnda, TรFEโye endeksli tahvillerin gelirlerindeki muhasebeleลtirme yรถntemi farklฤฑlฤฑฤฤฑ ve buna baฤlฤฑ oluลan dรผลรผk baz nedeniyle net faiz gelirlerinde en az dรผลรผลรผn yรผzde 10 ile ฤฐล Bankasฤฑโnda gรถrรผleceฤini de tahminlerine ekledi.
Yapฤฑ Kredi Yatฤฑrฤฑm ise yayฤฑmladฤฑฤฤฑ beklenti raporunda, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde bankalarฤฑn net karฤฑnda รงeyreksel yรผzde 44 dรผลรผล, yฤฑllฤฑk olarak ise yรผzde 50 artฤฑล รถngรถrรผldรผฤรผnรผ, รงeyreklik bazda kar dรผลรผลรผnde azalan TL kredi-mevduat makasฤฑ, TรFEโye endeksli tahvillerden dรผลรผk katkฤฑ ve yรผksek faaliyet giderleri artฤฑลฤฑnฤฑn etkili olduฤunu aรงฤฑkladฤฑ. Son รงeyrekte bankalarda yaklaลฤฑk yรผzde 15โlik TL kredi bรผyรผmesi sayesinde komisyon gelirlerinde gรผรงlรผ seyrin devam etmesi beklenirken bankalarda aktif kalitesinin korunduฤu tahminlerde yer aldฤฑ.






