BDDK’nฤฑn Kredilerin Sฤฑnฤฑflandฤฑrฤฑlmasฤฑ ve Bunlar ฤฐรงin Ayrฤฑlacak Karลฤฑlฤฑklara ฤฐliลkin Usul ve Esaslar Hakkฤฑndaki Yรถnetmeliฤi Resmi Gazete’de yayฤฑnlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi.
Bรถylelikle BDDK krediler iรงin ayrฤฑlacak karลฤฑlฤฑklarla ilgili Basel III ve TFRS9 uyum sรผrecini tanฤฑmlayan dรผzenlemeleri yรผrรผrlรผฤe almฤฑล oldu.
BDDKโnฤฑn yeni yรถnetmeliฤi 1 Ocak 2017โde devreye girecek ve 1 yฤฑl geรงiล sรผresi olacak.
1 Ocak 2018โde bรผtรผn bankalarฤฑn yeni yรถnteme geรงmesi gerekiyor ve Ocak 2018โde yeni sisteme geรงiล saฤlamayan bankalar standart nitelikli krediler iรงin yรผzde 1 yerine yรผzde 1.5, yakฤฑn izlemedeki krediler iรงin ise yรผzde 2 yerine yรผzde 3 genel karลฤฑlฤฑk ayฤฑrmak zorunda kalacaklar.
TFRS9โa gรถre bankalar artฤฑk mรผลterileri iรงin risk รถlรงรผmleri yapacak ve iรงsel politikalarฤฑnฤฑ bununla uyumlu hale getirecekler. Her mรผลteri iรงin farklฤฑ bir risk tanฤฑmlanacaฤฤฑ iรงin ayrฤฑlan karลฤฑlฤฑklar da mรผลteri riskine gรถre belirlenecek. Dรผzenlemeye gรถre 2017 tarihinden itibaren standart nitelikli kredilerde genel karลฤฑlฤฑklar yรผzde 1โe dรผลรผyor.
Bu oran halihazฤฑrda tรผketici kredileri iรงin yรผzde 4 olarak uygulanฤฑyordu.







