Başbakan gazetecileri hedef gösteriyor

Başbakan gazetecileri hedef gösteriyor

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunarak, Anayasa, uluslararası sözleşmelerde tanınan temel haklara uygun davranılmasını istedi. Kurul, başbakanın gazetecileri suçlayarak hedef gösterdiğini belirtti

A+A-

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunarak, temel hak ve özgürlükleri korumanın başbakan görevi olduğunu belirtti. Basın Konseyi, “Taşıdığı siyasal ve kamusal sorumluluğun ağırlığına ve anayasamız ile uluslararası sözleşmelere uygun davranmakla yükümlüdür. Temel hak ve özgürlükleri korumak Başbakan’ın görevidir. Kamusal makamlar, eylem ve söylemleriyle ifade özgürlüğünü, caydırıcı etkiye sahip yöntemlere başvurmaktan kaçınmakla yükümlüdür” dedi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan’ın televizyon ekranlarından, medya patronlarına bazı yazarları işten çıkarmaları yönünde ifadeler kullanmasını, ifade özgürlüğüne ve basın hürriyetine yönelik ağır bir ihlal olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Sayın Başbakan; taşıdığı siyasal ve kamusal sorumluluğun ağırlığına ve anayasamız ile uluslararası sözleşmelere uygun davranmakla yükümlüdür. Temel hak ve özgürlükleri korumak Başbakan’ın görevidir. Kamusal makamlar, eylem ve söylemleriyle ifade özgürlüğünü, caydırıcı etkiye sahip yöntemlere başvurmaktan kaçınmakla yükümlüdür” denildi.

Gazetecilerin başbakan tarafından alenen suçlanması

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ve basın hürriyetine yönelik kararlarına atıfta bulunulan açıklamada, şöyle denildi:
“Toplumun ilerlemesi ve her bireyin gelişmesini sağlaması bakımından, demokratik toplumun temel dayanaklarından birini oluşturan ifade özgürlüğü, sadece olağan karşılanan, zararsız ya da önemsiz görülen bilgilerin ve düşüncelerin açıklanması bakımından değil; ayrıca devlete ve toplumun belirli bir bölümüne aykırı gelen, onları rahatsız eden, endişe verici ve hatta şoke edici görüşler bakımından da geçerlidir. Kamusal makamlar, eylemleri ve söylemleriyle ifade özgürlüğünü caydırıcı etkiye sahip yöntemlere başvurmaktan kaçınmakla yükümlüdürler. Gazetecilerin zorlayıcı toplumsal bir ihtiyaç olmadıkça, işten çıkarılmaları, ifade özgürlüğünün ihlalidir ve hükümetin bunu teşvik etmesi bir yana, salt önlememesi bile devletin sorumluluğunu doğurmaktadır.”

Bazı gazetecilerin Başbakan tarafından alenen suçlanmasının, vatandaşlar nezdinde onların hedef gösterilmesi sonucunu doğurduğunun, hakaret ve tehditlere maruz kalmalarına yol açtığının unutulmamasının istendiği açıklamada, Anayasa, uluslararası sözleşmelerde tanınan temel haklara uygun davranılması istendi.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.