Başbakan: Haince saldırı, Muhalefet: İstifa et

Başbakan: Haince saldırı, Muhalefet: İstifa et

Erdoğan, internete sızdırılan oğlu Bilal Erdoğan ile konuşması için "hain saldırı, montaj" derken, muhalefet başbakanın hemen istifa etmesi gerektiğini söyledi

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen bir konuşmanın ses kayıtlarının dün akşam internette yayınlanması, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk operasyonunun artırdığı siyasi endişeleri tazelerken, Erdoğan söz konusu kayıtları "montaj ve hain saldırı" olarak niteledi.

Kayıtların yayınlanmasının ardından muhalefetten sert tepkiler gelirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Hükümet meşruiyetini yitirmiştir, Erdoğan istifa etmelidir" dedi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Konuştuklarınız doğruysa bir saniye bile başbakanlık görevinde kalmaman lazım" ifadesini kullandı.

Hükümet, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonunun Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini savunuyor. Bu kapsamda oluşturulan "paralel yapının" özellikle polis ve yargı başta olmak üzere devletin önemli kurumlarında cemaatin çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ileri sürülüyor. Gülen ise bu iddiaları reddediyor.

Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup konuşmasında dün akşam saatlerinde internette yayınlanan ve kendisiyle oğluna ait olduğu iddia edilen bir konuşmayı içeren kayıtları "dublajını kendi yaptıkları bir piyes" olarak nitelendirdi ve bunun Türkiye Cumhuriyeti başbakanına yönelik haince bir saldırı olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Dün akşam saatlerinde kendi kurguladıkları, dublajını kendileri yaptıkları bir piyesi servis ettiler. Haftalardır eteğinizde ne varsa dökün diyorum, ama bunlar gidip edepsizce montaj yapıp servis ediyorlar. Uydurun da uydurmanın da bir ahlakı edebi var" dedi.

"Şimdi burada bir hafta, on gün içinde onların karşıtlarını aynı şekilde biz de bu teknolojiden hareketle biz de izleteceğiz sizlere" diyen Erdoğan, "Bu Tayyip Erdoğan'a değil, TC başbakanına yapılmış haince saldırıdır. Bunu da kimsenin yanına bırakmayız, bırakmayacağız" dedi.

Erdoğan açıklamalarında ayrıca "Devletin kriptolu telefonlarını bile dinliyorlar" dedi. Erdoğan ve oğlu arasındaki bir konuşmayı içerdiği ve 17 Aralık'ta gerçekleştiği iddia edilen ses kaydında Erdoğan'ın oğlundan evde bulunan yüksek tutardaki paranın dağıtılmasını istediği duyuluyor.

Başbakanlık basın merkezi dün akşam Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında yolsuzluk operasyonunun başladığı 17 Aralık günü geçen ve Erdoğan'ın evde bulunan yüksek tutardaki paranın dağıtılmasını istediği ses kayıtlarının "tümüyle gerçek dışı" olduğunu açıklamıştı.

Kayıtlarda, Erdoğan oğlundan evde bulunan parayı dağıtmasını istiyor. Kayıtların bir yerinde telefondaki ses, evde kalan paranın 30 milyon euro olduğunu belirtiyor.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu arasında bir telefon görüşmesi olduğu iddiası eşliğinde, bu akşam internet aracılığıyla servis edilmiş olan ses kayıtları, ahlaksızca bir montaj ürünü olup tümüyle gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı hedef alan bu kirli tezgâhı kuranlardan hukuk içinde hesap sorulacaktır" denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit, ses kayıtları ile ilgili bilişim suçları kapsamında soruşturma başlatıldığını söyledi ancak başka detay vermedi.

Erdoğan istifa etmeli

Kılıçdaroğlu, TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, ses kayıtlarının doğruluğunu 3-4 kanaldan teyit ettirdiklerini belirterek, hükümetin meşruiyetini yitirdiğini ve Erdoğan'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Ya yurtdışına kaç helikopteri al, ya da Başbakanlıktan istifa et" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

"Eğer bu konuşmalar tamamıyla doğru ise karşımızda çok ciddi, çok vahim bir mesele var demektir. Eğer bu konuşmalara en ufak bir ilave, en küçük bir montaj yapılmamışsa Başbakanlık makamında oturan zatın insanlığından, inandırıcılığından, iradesinden, iffetinden, daha da önemlisi imanından dahi bahsetmek imkânsız olacaktır. Başta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere, hukuk organları devreye girmeli, iddiaları teker teker incelemeli ve soruşturmalıdır. Bu gelişmeler neticesinde, Başbakan Erdoğan ve hükümetinin meşruiyeti kalmamış, hukukiliği kaybolmuş, siyasi ahlakı imha olmuş, milli iradeyi temsil yetkisi sakatlanmıştır."

Ses kayıtlarının yarattığı siyasi belirsizlikle bu sabah düşüşle açılan piyasalarda Borsa İstanbul yüzde 3'e yakın değer kaybettikten sonra dalgalı hareket ederken, TL güne yüzde 2'nin üzerinde değer kaybıyla başladı. Hazine ihalelerine ise beklentilerin altında talep geldi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.