Baลbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm, toplu sรถzleลme sรผrecini deฤerlendirerek, memurlarฤฑ enflasyon altฤฑnda bir zamma mahkum etmeyeceklerini ifade etti.
Yฤฑldฤฑrฤฑm, Singapur’a hareketi รถncesinde Esenboฤa Havalimanฤฑ’nda basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenledi, gazetecilerin sorularฤฑnฤฑ cevapladฤฑ.
Singapur ve Vietnam’a gerรงekleลtireceฤi ziyaretlere iliลkin bilgi veren Yฤฑldฤฑrฤฑm, perลembe gรผnรผ Tรผrkiye’ye dรถneceklerini sรถyledi.
Singapur Baลbakanฤฑ Lee Hsien Loong ile gรถrรผลme yapacaฤฤฑnฤฑ, รงeลitli endรผstri tesislerinde bazฤฑ temaslarฤฑnฤฑn olacaฤฤฑnฤฑ aktaran Yฤฑldฤฑrฤฑm, Singapur-Tรผrk ฤฐล Forumu’na katฤฑlacaklarฤฑnฤฑ, Singapur’daki ileri gelen iล adamlarฤฑ ve sivil toplum รถrgรผtlerine bir toplantฤฑda hitap edeceklerini belirtti.
Singapur Cumhurbaลkanฤฑ Tony Tan Keng Yam ile de gรถrรผลme yapacaฤฤฑnฤฑ aktaran Yฤฑldฤฑrฤฑm, Vietnam’a ilk defa baลbakan dรผzeyinde bir ziyaretin gerรงekleลeceฤini, bu toplantฤฑya iki tarafฤฑnda รถnem verdiฤini vurguladฤฑ.
Vietnam’ฤฑn, รin’le ekonomik iliลkilerinin yoฤun olduฤuna dikkati รงeken Yฤฑldฤฑrฤฑm, ลรถyle konuลtu:
“Bizim iรงin de yeni iล yapabileceฤimiz bir alan olarak gรถzรผkรผyor. Bu baฤlamda Baลbakanฤฑ ve Cumhurbaลkanฤฑyla ve iล alemi ile bir araya geleceฤiz etraflฤฑca neler yapabiliriz karลฤฑlฤฑklฤฑ olarak bunlarฤฑ gรถrรผลรผp, deฤerlendirme fฤฑrsatฤฑmฤฑz olacak. Singapur, esasฤฑnda bizim stratejik ortak saydฤฑฤฤฑmฤฑz bir รผlkedir ve iliลkilerimiz karลฤฑlฤฑklฤฑ gรผven iรงerisinde yฤฑldan yฤฑla geliลmeye devam ediyor. 2015 yฤฑlฤฑnda G20 zirvesi marjฤฑnda imzaladฤฑฤฤฑmฤฑz Serbest Ticaret Antlaลmasฤฑ 15 gรผn รถnce yรผrรผrlรผฤe girdi. Dolayฤฑsฤฑyla bu Singapur, Tรผrkiye iliลkileri bakฤฑmฤฑndan yeni bir dรถneminde baลlangฤฑcฤฑ anlamฤฑna geliyor.”
Yฤฑldฤฑrฤฑm, ziyarette Baลbakan Yardฤฑmcฤฑlarฤฑ Mehmet ลimลek ve Recep Akdaฤ ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanฤฑ Faruk รzlรผ, Ekonomi Bakanฤฑ Nihat Zeybekci, Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanฤฑ Bรผlent Tรผfenkci’nin de yer alacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Baลbakan Yฤฑldฤฑrฤฑm, ziyaretlerin Tรผrkiye iรงin faydalฤฑ olmasฤฑnฤฑ diledi.
‘รmit ederiz anlaลma saฤlanฤฑr’
Bir gazetecinin “Memur-Sen ve รalฤฑลma Bakanฤฑyla bir gรถrรผลme yapacaฤฤฑnฤฑzฤฑ รถฤrendik. Gรถrรผลmeyle ilgili detaylarฤฑ รถฤrenebilir miyiz?” sorusuna Yฤฑldฤฑrฤฑm, “Nereden รถฤrendiniz, kimseye sรถylemedim.” yanฤฑtฤฑnฤฑ verdi.
Yฤฑldฤฑrฤฑm, รalฤฑลma ve Sosyal Gรผvenlik Bakanฤฑnฤฑn bir sรผredir memur sendikalarฤฑyla gรถrรผลmeleri sรผrdรผrdรผฤรผnรผ vurgulayarak, pazartesi gece yarฤฑsฤฑna kadar sรผre olduฤunu ifade etti.
Bu sรผre zarfฤฑnda mutabakat saฤlanฤฑrsa sรถzleลmenin imzalanacaฤฤฑnฤฑ aktaran Yฤฑldฤฑrฤฑm, saฤlanamazsa hakem kuruluna gideceฤini ve hakem kurulunun bir karar vereceฤini dile getirdi.
“รmit ederiz ki bu hakeme ihtiyaรง kalmadan makul bir seviyede anlaลma saฤlanฤฑr.” ifadesini kullanan Yฤฑldฤฑrฤฑm, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Tabii sendikalarฤฑn gรถrevi, alabildiฤince รงok fazla imkan almak. Memurlar veya temsil ettikleri รงalฤฑลanlar adฤฑna bizim gรถrevimiz de hesaplarฤฑ denk dรผลรผrmek. Yani kaynaklarฤฑmฤฑzฤฑ, ihtiyaรงlarฤฑmฤฑzฤฑ karลฤฑlaลtฤฑrฤฑp, gereken makul bir seviyede รงรถzรผm รผretmek. Dolayฤฑsฤฑyla burada sendikacฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn bizim kadar รผlkenin kaynaklarฤฑnฤฑ en iyi ลekilde deฤerlendirilmesi gerektiฤi konusunda tereddรผtรผm yok. Gรถnlรผmรผz รงok arzu eder, รงok รงok fazla verelim ama ลartlar ortada bรถlge ลartlarฤฑ ortada dรผnya ลartlarฤฑ ortada. ลu bilinmelidir; memurlarฤฑmฤฑzฤฑ, รงalฤฑลanlarฤฑmฤฑzฤฑ enflasyonun altฤฑnda bir รผcrete mahkum etmeyeceฤiz. Enflasyon kayฤฑplarฤฑnฤฑ vereceฤiz. Hatta bazฤฑ birtakฤฑm yan imkanlarla bunun รผzerinde de bazฤฑ imkanlarฤฑ saฤlamฤฑล olacaฤฤฑz. Bu รงerรงevede bugรผne kadar yapฤฑlan รงalฤฑลmalar konusunda hem sayฤฑn bakan hem de memur sendikalarฤฑ baลkanฤฑ bana bilgi verecekler ve bundan sonraki safahat hakkฤฑnda da bir hal tarzฤฑ bir hareket tarzฤฑ belirlemiล olacaฤฤฑz.”
Yฤฑldฤฑrฤฑm, aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn ardฤฑndan รalฤฑลma Bakanฤฑ Jรผlide Sarฤฑeroฤlu ve Memur Sen Genel Baลkanฤฑ Ali Yalรงฤฑn ile bir sรผre basฤฑna kapalฤฑ ลekilde gรถrรผลtรผ.







