Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka ve kredi kartlarฤฑ hakkฤฑnda yรถnetmeliฤinde deฤiลikliฤe giderek, kart hamillerinin sรถzleลme deฤiลikliฤine iliลkin haklarฤฑnda dรผzenleme yaptฤฑ.
BDDK’nฤฑn, Banka Kartlarฤฑ ve Kredi Kartlarฤฑ Hakkฤฑnda Yรถnetmeliฤin’de deฤiลiklik iรงeren yeni yรถnetmeliฤi, Resmi Gazete’nin bugรผnkรผ sayฤฑsฤฑnda yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi.
Banka kartlarฤฑ ve kredi kartlarฤฑnฤฑn รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna, kullanฤฑmฤฑna ve kartlฤฑ รถdemeler sisteminde yer alan kuruluลlarฤฑn faaliyet esaslarฤฑna iliลkin usul ve esaslarฤฑ dรผzenleyen tebliฤde, sรถzleลme deฤiลikliklerine iliลkin hรผkรผmlerin yer alฤฑndฤฑฤฤฑ bรถlรผmde deฤiลikliฤe gidildi.
Deฤiลiklik kapsamฤฑnda, kart hamillerinin haklarฤฑna “kart limiti veya toplam kart limitini azaltmak” da eklenerek, yeni madde ลu ลekilde belirlendi:
“Kart hamili, talep etmek suretiyle kart limiti veya toplam kart limitini azaltmak, kartฤฑ iptal ettirmek ve sรถzleลmeyi feshetmek hakkฤฑna sahiptir. Kart limitinin veya toplam kart limitinin azaltฤฑlmasฤฑna, kartฤฑn iptal edilmesine ve sรถzleลmenin feshine iliลkin kart hamilince yapฤฑlan talebin en geรง yedi gรผn iรงinde kart รงฤฑkaran kuruluลรงa yerine getirilmesi zorunludur. ลubeler kanalฤฑyla yapฤฑlan kart limitinin veya toplam kart limitinin azaltฤฑlmasฤฑna veya kart iptaline iliลkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alฤฑndฤฑฤฤฑna dair ลube yetkililerince imzalanmฤฑล bir belgenin veya doldurulan limit azaltma ya da iptal talep formunun bir รถrneฤinin kart hamiline verilmesi zorunludur.”
Sรถz konusu madde, yรถnetmelikte daha รถnce, “Kart hamili, talep etmek suretiyle kartฤฑ iptal ettirmek ve sรถzleลmeyi feshetmek hakkฤฑna sahiptir. Kartฤฑn iptal edilmesine ve sรถzleลmenin feshine iliลkin kart hamilince yapฤฑlan talebin en geรง yedi gรผn iรงinde kart รงฤฑkaran kuruluลรงa yerine getirilmesi zorunludur. ลubeler kanalฤฑyla yapฤฑlan kart iptaline iliลkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alฤฑndฤฑฤฤฑna dair ลube yetkililerince imzalanmฤฑล bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir รถrneฤinin kart hamiline verilmesi zorunludur.” ลeklinde yer alฤฑyordu.
Yรถnetmelikte yapฤฑlan bu deฤiลiklik doฤrultusunda, sรถzleลme deฤiลikliklerine iliลkin hรผkรผmlere yeni bir madde de eklendi.
Eklenen madde ile kart รงฤฑkaran kuruluลlarฤฑn limit azaltma taleplerini iลleme almadan รถnce, kart hamilinden talebinin ilgili kart limitini veya toplam kart limitini azaltmaya yรถnelik olduฤuna iliลkin aรงฤฑk beyan almasฤฑ zorunlu kฤฑlฤฑndฤฑ.
BDDK`dan `kart limiti` ayarฤฑ
Tรผketicilerin mรผลterisi olduฤu kuruluลtaki banka kartฤฑ ve kredi kartฤฑ limitini dรผลรผrme hakkฤฑ olduฤunu belirten BDDK, yaptฤฑฤฤฑ deฤiลiklikle bankalara kart hamilinden `limit azaltฤฑm` iลlemlerinde aรงฤฑk beyan almayฤฑ zorunlu kฤฑldฤฑ.







