2019 yฤฑlฤฑnda yรผrรผrlรผฤe giren kanunla kalฤฑcฤฑ olarak uygulanmaya baลlayan bedelli askerlik รผcretlerine yapฤฑlacak temmuz zammฤฑ, memurlara yapฤฑlan zamlarฤฑn ardฤฑndan netleลti.
Habertรผrk’ten Ahmet Kฤฑvanรง’ฤฑn haberine gรถre, asteฤmen maaลฤฑnฤฑn 6 aylฤฑk tutarฤฑna karลฤฑlฤฑk gelen bedelli askerlik รผcretine memur maaลlarฤฑna yapฤฑlan seyyanen zam dahil edilmedi. Bu nedenle temmuz ayฤฑnda memur maaล katsayฤฑsฤฑ yรผzde 17.55 oranฤฑnda arttฤฑ.
Bรถylece, 2023โรผn ocak-haziran dรถneminde 104.084 TL olan bedelli askerlik รผcreti temmuz-aralฤฑk dรถnemi iรงin 122.350,80 TLโye รงฤฑkartฤฑldฤฑ.
รrneฤin, seyyanen zam 8.077 TL yerine 3.150 TLโde tutulsaydฤฑ en dรผลรผk emekli aylฤฑฤฤฑnฤฑ 22 bin liraya tamamlamak iรงin yรผzde 47 oranฤฑnda zam yapฤฑlmasฤฑ gerekecekti. Bu durumda bedelli askerlik รผcreti de yรผzde 47 oranฤฑnda artacaktฤฑ.
Yรผzde 17.55โlik artฤฑลa raฤmen bedelli askerlik รผcreti bir yฤฑllฤฑk dรถnemde enflasyonun รผzerinde artmฤฑล oldu. Son bir yฤฑllฤฑk dรถnemde enflasyon yรผzde 38.21 olarak gerรงekleลmesine raฤmen, geรงen yฤฑlฤฑn temmuz ayฤฑnda 80.065 TL olan bedelli askerlik รผcreti bir yฤฑllฤฑk dรถnemde yรผzde 52.81 oranฤฑnda artฤฑล kaydetti.
Bedelli askerlik รผcreti, kalฤฑcฤฑ uygulamaya iliลkin kanunun yรผrรผrlรผฤe girdiฤi 2019 yฤฑlฤฑ haziran ayฤฑnda 31.343 TL idi. O tarihten bugรผne tรผketici fiyat endeksi (TรFE) yรผzde 226.76 oranฤฑnda arttฤฑ. Bedelli askerlik รผcreti ise aynฤฑ dรถnemde yรผzde 290.36 oranฤฑnda artฤฑล kaydetti.







