De Croo dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda รผlkesinde yetiลkinlerin yรผzde 84’รผnรผn tam aลฤฑlanmฤฑล olmasฤฑ nedeniyle danฤฑลma komitesinin, 1 Ekim itibarฤฑyla dรผkkanlar ve konaklama sektรถrรผnde hem mรผลteri hem รงalฤฑลanlar iรงin maske zorunluluฤunu kaldฤฑrma kararฤฑ aldฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Sputnik’in haberine gรถre De Croo toplu ulaลฤฑm, saฤlฤฑk kurumlarฤฑnda, kuafรถr gibi kiลisel iletiลim gerektiren mesleklerin icra edildiฤi yerlerde ise maske takฤฑlmaya devam edileceฤini belirtti.
‘Bu, aลฤฑsฤฑzlarฤฑn salgฤฑnฤฑ haline geliyor’
Baลbakan de Croo, “Bรผyรผk bir ‘ama’ var. Hala aลฤฑ olmayan insanlar var, รถzellikle Brรผksel’de. Orada halkฤฑn yarฤฑsฤฑ halen aลฤฑsฤฑz.” diye konuลtu.
Hastanelerdeki vakalarฤฑn รงoฤunun genรง ve genellikle aลฤฑsฤฑz olanlardan oluลtuฤunu ifade eden de Croo, “Bu, aลฤฑsฤฑzlarฤฑn salgฤฑnฤฑ haline geliyor.” dedi.
Baลbakan, yoฤun bakฤฑm รผnitelerinin de “aลฤฑsฤฑzlarฤฑn toplanma yeri” haline geldiฤini belirterek, “Kimsenin keyfi ลekilde diฤer insanlarฤฑ riske atmaya hakkฤฑ yok.” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
Gรผvenli Kovid Kartฤฑ
Geรงen haftaki kabine toplantฤฑsฤฑnda federal bรถlgeler, halkฤฑn aลฤฑlarฤฑnฤฑn tam olduฤunu, 48 saat iรงinde PCR testi yaptฤฑrarak negatif sonuรง elde ettiklerini ya da yakฤฑn zamanda hastalฤฑฤฤฑ atlattฤฑklarฤฑnฤฑ kanฤฑtlayan Gรผvenli Kovid Kartฤฑ’nฤฑ kullanmak konusunda anlaลmaya varmฤฑลtฤฑ.
รlkedeki tรผm bรถlgeler, 1 Ekim’den itibaren sรถz konusu kartฤฑ restoran, spor salonu gibi รงeลitli mekanlara giriลte kullanabilecek. ลimdilik 31 Ekim’e kadar geรงerli olacak uygulama, salgฤฑnฤฑn รผlkedeki seyrine gรถre 30 Haziran 2022’ye kadar uzatฤฑlabilecek. Aลฤฑlamanฤฑn nispeten dรผลรผk olduฤu baลkent Brรผksel bรถlgesi uygulamayฤฑ daha erken baลlatacak.
1 Ekim itibarฤฑyla gece kulรผpleri ve diskolar da Gรผvenli Kovid Kartฤฑ kullanฤฑlmasฤฑ ลartฤฑyla aรงฤฑlacak.
Belรงika’da Kovid-19’un seyri
Ulusal Halk Saฤlฤฑฤฤฑ Enstitรผsรผ’nรผn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ son 7 gรผnรผn ortalamasฤฑna gรถre, bir sรผredir stabil seyreden gรผnlรผk vaka sayฤฑsฤฑ 1974 olarak kaydedildi.
Sรถz konusu dรถnemde ortalama 60 kiลi hastaneye kaldฤฑrฤฑldฤฑ, รถlรผ sayฤฑsฤฑ ise 7 oldu.
Salgฤฑnฤฑn baลlangฤฑcฤฑndan bu yana 25 bin 500 kiลinin virรผs nedeniyle hayatฤฑnฤฑ kaybettiฤi 11 milyon nรผfuslu รผlkede, nรผfusun yรผzde 86’sฤฑ ilk doz, 84’รผ iki doz aลฤฑyฤฑ yaptฤฑrdฤฑ.







