Belรงikaโda รงalฤฑลanlar, baลta enerji fiyatlarฤฑndaki artฤฑล olmak รผzere hayat pahalฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ protesto etmek iรงin greve gitti. Belรงikaโdaki iลรงi sendikalarฤฑnฤฑn รงaฤrฤฑsฤฑ รผzerine binlerce รงalฤฑลan, Brรผkselโin Kuzey Tren ฤฐstasyonu รถnรผnde bir araya geldi.
ฤฐลรงi sendikalarฤฑnฤฑn temsilcileri, Anvers Bulvarฤฑโnda platform kurarak, enerji fiyatlarฤฑnฤฑn makul seviyelere getirilmesi ve รผcretlerin yaลam maliyetindeki artฤฑล seviyesinde yรผkseltilmesi gibi รงeลitli talepler iรงeren konuลmalar yaptฤฑ.
Sendikalarฤฑn kฤฑrmฤฑzฤฑ, yeลil ve mavi renkte kฤฑyafetlerini giyen binlerce gรถsterici, sloganlar eลliฤinde ana yollarฤฑ kullanarak Midi Tren ฤฐstasyonuโna kadar yรผrรผdรผ. Gรถstericiler, โEnerji sektรถrรผ millileลtirilsinโ, โGeรงinemiyoruzโ, โMaaลlarฤฑ artฤฑrฤฑnโ, โZamlarฤฑ durdurunโ yazฤฑlฤฑ afiล ve pankartlar aรงtฤฑ.
Protestocular, รถzellikle enerji kriziyle birlikte alฤฑm gรผรงlerinin azaldฤฑฤฤฑna dikkati รงekerek, รผcretlerin iyileลtirilmesini istedi.
Protestoculardan Avrupa Parlamentosuโnun (AP) Belรงikalฤฑ milletvekili Marc Botenga, รผlkede birkaรง hafta รถnce de genel grev yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsatarak, โฤฐnsanlar artฤฑk faturalarฤฑnฤฑ รถdeyemiyor. Hรผkรผmet maaลlarฤฑn artฤฑลฤฑnฤฑ engelliyorโ dedi.
โBรผyรผk ลirketler yรผksek kรขr elde ederken vergi รถdemiyor. ฤฐnsanlar faturasฤฑnฤฑ รถdeyemezken birileri รงok para kazanฤฑyor ve bunu deฤiลtirmeliyizโ ifadesini kullanan Botenga, enflasyonun รงok yรผksek olmasฤฑnฤฑn sorumlusunun maaลlar olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, sorumlunun bรผyรผk ลirketlerin kรขrlarฤฑ olduฤunu vurguladฤฑ.
Grev, Belรงikaโnฤฑn birรงok yerinde toplu ulaลฤฑmฤฑ olumsuz etkiledi. Brรผkselโde metro, otobรผs, tramvay ve tren seferlerinin bรผyรผk kฤฑsmฤฑ yapฤฑlmadฤฑ. รlkenin Flaman ve Valon bรถlgelerinde de toplu taลฤฑmada aksamalar yaลandฤฑ.
Brรผksel Havalimanฤฑ da grevden olumsuz etkilendi. Brรผksel Havalimanฤฑโnda uรงuลlarฤฑn yรผzde 60โฤฑ iptal edildi. รlkedeki birรงok kamu รงalฤฑลanฤฑnฤฑn da greve katฤฑlmasฤฑ nedeniyle eฤitim, saฤlฤฑk ve posta gibi รงeลitli hizmetlerde de aksama oldu.
Belรงikaโdaki sendikalar, รงalฤฑลanlarฤฑn รถzellikle enerji fiyatlarฤฑndaki artฤฑลtan olumsuz etkilendiฤi gerekรงesiyle doฤalgaz ve elektrikte indirim talep ediyor. Sendikalar ayrฤฑca รผcretlerin iyileลtirilmesini istiyor.







