Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, 1 Ekim 2022’den itibaren uygulanmak รผzere, รผlke genelinde tรผm berber, kuafรถr ve gรผzellik salonlarฤฑnฤฑn haftanฤฑn bir gรผnรผ kapalฤฑ olmasฤฑ yรถnรผnde karar aldฤฑ.
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑndan yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamaya gรถre, Bakanlฤฑk, esnaf ve tacirlerin yฤฑllardฤฑr sรผregelen ve ekonomik boyutlarฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra psikolojik ve sosyolojik boyutlarฤฑ da bulunan รถnemli sorunlarฤฑnฤฑ Perakende Ticaretin Dรผzenlenmesi Hakkฤฑnda Kanun’dan aldฤฑฤฤฑ yetkilerle รงรถzmeye devam ediyor.
Bakanlฤฑk, รผlke genelinde 122 meslek odasฤฑnฤฑ ve yaklaลฤฑk 83 bin meslek mensubunu temsil eden Tรผrkiye Berberler, Kuafรถrler ve Gรผzellik Salonu ฤฐลletmecileri Federasyonunun talebi รผzerine, esnaf ve tacirlerin tamamฤฑnฤฑ temsil eden Tรผrkiye Esnaf ve Sanatkarlarฤฑ Konfederasyonu (TESK) ve Tรผrkiye Odalar ve Borsalar Birliฤinin (TOBB) uygun gรถrรผลlerini de alarak 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanmak รผzere, รผlke genelinde tรผm berber, kuafรถr ve gรผzellik salonlarฤฑnฤฑn haftanฤฑn bir gรผnรผ kapalฤฑ olmasฤฑna karar verdi.
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn, ฤฐรงiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla 81 il valiliฤine gรถnderdiฤi karara gรถre, berber, kuafรถr ve gรผzellik salonlarฤฑnฤฑn haftanฤฑn hangi gรผnรผ kapalฤฑ olacaฤฤฑ, sektรถr temsilcisi meslek kuruluลlarฤฑnฤฑn gรถrรผลleri alฤฑnmak suretiyle, her ilin kendi dinamikleri iรงinde valiler tarafฤฑndan belirlenecek.
Berber, kuafรถr ve gรผzellik salonlarฤฑnฤฑn aynฤฑ gรผn kapanmasฤฑ zorunlu olmayฤฑp valilerce bu รผรง grup iรงin ayrฤฑ ayrฤฑ kapanma gรผnleri tespit edilebilecek.
ฤฐลletmelerin iล hacimlerinin haftanฤฑn farklฤฑ gรผnlerinde yoฤunlaลabileceฤi, tรผketici tercih ve davranฤฑล kalฤฑplarฤฑnda farklฤฑlฤฑklar olabileceฤi gรถz รถnรผnde bulundurularak berber, kuafรถr ve gรผzellik salonlarฤฑnฤฑn hangi gรผn kapatฤฑlacaฤฤฑ hususunda Bakanlฤฑkรงa bir dayatmaya gidilmezken, meslek kuruluลlarฤฑnฤฑn ve il idarelerinin gerek yerel dinamikleri gerekse meslek mensuplarฤฑnฤฑn profillerini deฤerlendirerek kapanma gรผnรผnรผn belirlenmesine katkฤฑ vermeleri saฤlandฤฑ.
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn, karar alma sรผrecinde sektรถr temsilcilerine ve il idarelerine eลit katฤฑlฤฑm ve sรถz hakkฤฑ tanฤฑyan ve bu nedenle demokrasi kรผltรผrรผnรผn ticari hayattaki tezahรผrรผ olarak nitelendirilebilecek kararฤฑ ile berber, kuafรถr ve gรผzellik salonu iลletmeci ve รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑn en azฤฑndan haftanฤฑn bir gรผnรผ dinlenme ve sosyalleลmelerine imkan tanฤฑndฤฑ. Bu sayede zihin ve beden saฤlฤฑklarฤฑnฤฑn korunmasฤฑna, motivasyon, performans ve hizmet kalitesinin artmasฤฑna ve daha da รถnemlisi aile baฤlarฤฑ ile toplumsal baฤlarฤฑn gรผรงlenmesine katkฤฑ saฤlanmasฤฑ amaรงlandฤฑ.
Ayrฤฑca kapatma kararฤฑ herhangi bir ayrฤฑm gรถzetilmeksizin tรผm iลletmeler iรงin eลit ลekilde uygulanacaฤฤฑndan haksฤฑz rekabetin oluลmasฤฑ ve iลletmelerin ekonomik kayba uฤramalarฤฑ da engellendi.







