Senato Genel Kuruluโnda gรผn boyu yapฤฑlan tartฤฑลmalar sonrasฤฑnda, รผlke siyasetinin son 20 senesine damga vuran Silvio Berlusconi, partisi Forza Italia baลta olmak รผzere merkez saฤ partilerin tรผm รงabalarฤฑna raฤmen senatรถrlรผฤรผnรผ kaybetmekten kurtulamadฤฑ. Genel Kurulโdaki tartฤฑลmalarda Berlusconi, senatรถrlรผkten azledilmesi iรงin partisi Forza Italia 9 รถnerge verdi. Berlusconiโnin senatรถrlรผkten azledilmesini engellemeye yรถnelik bu รถnergelerin tamamฤฑ, parlamentoda en รงok sandalyeye sahip Demokrat Parti, 5 Yฤฑldฤฑz Hareketi, Sivil Seรงim tarafฤฑndan reddedilince Senato Baลkanฤฑ Piero Grasso, Silvio Berlusconiโnin senatรถrlรผkten azledildiฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Bu arada, oylamaya Forza Italiaโnฤฑn kadฤฑn senatรถrlerinin siyah giyinerek gelmiล olmalarฤฑ ve hรผkรผmet sฤฑralarฤฑnฤฑn boล olmasฤฑ dikkati รงekti. Parlamentodan azil kararฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra 77 yaลฤฑndaki eski baลbakana yasalar gereฤi 6 yฤฑl kamu hizmetlerinden men cezasฤฑ da geldi. Bu cezayla seรงimlere katฤฑlamayacak olan Berlusconiโnin aynฤฑ zamanda dokunulmazlฤฑฤฤฑ da kalktฤฑฤฤฑ iรงin hapse girme yolu da aรงฤฑldฤฑ. Berlusconi hakkฤฑnda reลit olmayan bir kฤฑzla para karลฤฑlฤฑฤฤฑ cinsel iliลkiye girmek ve gรถrevlerini kรถtรผye kullanmaktan 7 yฤฑl hapis cezasฤฑ bulunuyor. Berlusconi, senatรถrlรผkten azledilmesiyle kendisi iรงin รงok kullanฤฑlan โลovalyeโ unvanฤฑna da veda edecek. Siyasetรงi olmasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra iลadamฤฑ da olan Berlusconi, 1977 yฤฑlฤฑnda ฤฐtalyaโnฤฑn 6. Cumhurbaลkanฤฑ Giovanni Leone tarafฤฑndan โลovalyeโ unvanฤฑna layฤฑk gรถrรผlmรผลtรผ. Silvio Berlusconiโnin kฤฑzฤฑ ve Fininvest ลirketinin patronu Marina da babasฤฑ iรงin โSenatรถrlรผkten dรผลรผrรผldรผ, liderlikten deฤilโ dedi.
‘Bugรผn yas gรผnรผ’
Senatoโda hakkฤฑnda azil oylamasฤฑ sรผrerken Berlusconi ise Romaโdaki evi Grazioli Sarayฤฑโnฤฑn รถnรผnde taraftarlarฤฑna seslendi. โ27 Kasฤฑmโฤฑ demokrasi iรงin yas gรผnรผ ilan ediyorumโ diyen Berlusconi, konuลmasฤฑnda sola ve yargฤฑya yรผklendi. Solun iktidarda olmadฤฑฤฤฑ dรถnemde yargฤฑnฤฑn devreye girerek, solu iktidar yapmaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ savunan Forza Italia lideri, โSol benim baลฤฑmฤฑ istiyor ama ben kalmaya, mรผcadele etmeye devam edeceฤim. Hep birlikte ileriye gideceฤizโ diye konuลtu. Berlusconi, avukatlarฤฑnฤฑn davanฤฑn yeniden gรถrรผlmesi talebinin deฤerlendirildiฤinde hakkฤฑnda beraat kararฤฑnฤฑn verileceฤini savundu ve โYeniden baลbakan olacaฤฤฑma sรถz veriyorumโ ifadesini kullandฤฑ. Organizatรถrlere gรถre, Berlusconiโnin evinin รถnรผndeki konuลmasฤฑna yaklaลฤฑk 20 bin kiลi geldi.
รte yandan, senatรถrlรผkten azledilen Berlusconiโnin yerine gelecek isim de belli oldu. ลubat ayฤฑndaki seรงimlerde seรงilemeyenler arasฤฑnda ilk sฤฑrada yer alan Ulisse Di Giacomo, Berlusconiโnin koltuฤunu alacak.







