Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katฤฑlฤฑma iliลkin Baลbakanlฤฑk Genelgesi, Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑ.
Baลbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm imzasฤฑyla yayฤฑmlanan genelgede, kamu kesimi ve รถzel sektรถrde faaliyet gรถsteren iลverenlerin BES’e iliลkin sorumluluk ve yรผkรผmlรผlรผkleri hakkฤฑnda bilgilendirme yapฤฑldฤฑ.
Genelgede, kamu kurum ve kuruluลlarฤฑna Bireysel Emeklilik Tasarrufu ve Yatฤฑrฤฑm Sistemi Kanunu’nun Ek 2. maddesinin gerektirdiฤi yรผkรผmlรผlรผkleri yerine getirmeleri, veri paylaลฤฑmฤฑna ve katkฤฑ paylarฤฑnฤฑn doฤru hesaplanฤฑp tahsil edilmesine imkan saฤlayacak kurum iรงi tedbirleri almalarฤฑ talimatฤฑ verildi.
BES’in kamu sosyal gรผvenlik sisteminin tamamlayฤฑcฤฑsฤฑ olduฤuna iลaret edilen genelgede, amacฤฑn bireylerin emekliliฤe yรถnelik tasarruflarฤฑnฤฑn yatฤฑrฤฑma yรถnlendirilmesi, emeklilik dรถneminde ek bir gelir saฤlanarak refah dรผzeylerinin yรผkseltilmesi ve ekonomik kalkฤฑnmaya katkฤฑda bulunmak olduฤu vurgulandฤฑ.
Genelgede, sistemin, ilgili kanun kapsamฤฑna giren รงalฤฑลanlarฤฑn, otomatik katฤฑlฤฑm ve cayma hakkฤฑna sahip olacak ลekilde iลverenleri tarafฤฑndan bir emeklilik planฤฑna dahil edilmeleri esasฤฑna dayandฤฑฤฤฑ belirtildi.
– Yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmeyen iลverenlere idari yaptฤฑrฤฑm
BES’in 1 Ocak 2017 tarihinde hayata geรงirileceฤi hatฤฑrlatฤฑlan genelgede, yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmeyen iลverenlere ilgili kanun uyarฤฑnca รalฤฑลma ve Sosyal Gรผvenlik Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan idari para cezasฤฑ uygulanacaฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulunuldu.
ฤฐลverenlerin รถncelikle otomatik katฤฑlฤฑm iรงin emeklilik planฤฑ dรผzenleme konusunda Hazine Mรผsteลarlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yetkilendirilmiล bir veya birden fazla emeklilik ลirketiyle anlaลmalarฤฑ gerektiฤi kaydedilen genelgede, merkez ve/veya taลra birimleri adฤฑna emeklilik sรถzleลmesi imzalanmasฤฑna iliลkin yetkili yรถneticilerini belirleme, kapsamda yer alan รงalฤฑลanlarฤฑna emeklilik planฤฑ sunma ve รงalฤฑลanฤฑn รผcretinden keseceฤi katkฤฑ payฤฑnฤฑ zamanฤฑnda emeklilik ลirketine aktarmanฤฑn iลverenin yerine getirmek zorunda olduฤu diฤer yรผkรผmlรผlรผkleri olduฤu bildirildi.
ฤฐลverenin sรถz konusu katkฤฑ payฤฑnฤฑ zamanฤฑnda emeklilik ลirketine aktarmamasฤฑ veya bunu yerine getirmede gecikmesi durumunda รงalฤฑลanฤฑn birikiminde oluลan parasal kayฤฑptan sorumlu olacaฤฤฑna iลaret edilen genelgede, konu hakkฤฑnda daha detaylฤฑ bilgiye “www.hazine.gov.tr” internet adresinde yayฤฑnlanan “ฤฐลverenlere Yรถnelik Otomatik Katฤฑlฤฑm Sistemi Tanฤฑtฤฑm Kฤฑlavuzu”ndan ulaลฤฑlabileceฤi duyuruldu.







