Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

BES’te yฤฑl sonu hedef 500 milyar TL

Tรผrkiye Sigorta BirliฤŸi (TSB) BaลŸkanฤฑ Atilla Benli, "2022 sonu itibarฤฑyla yaklaลŸฤฑk 500 milyar TL fon bรผyรผklรผฤŸรผne ulaลŸmayฤฑ hedefliyoruz." dedi.
BES'te yฤฑl sonu hedef 500 milyar TL Borsatek

Benli, sigorta sektรถrรผnรผn 2021 deฤŸerlendirmesi ve 2022 beklentilerine iliลŸkin yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, 2021’in; salgฤฑn ve doฤŸal afetlerin, dolayฤฑsฤฑyla da sigortanฤฑn hem bireyler hem ticari iลŸletmeler hem de devlet aรงฤฑsฤฑndan ne kadar bรผyรผk รถnem taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑnฤฑn รงok belirgin ลŸekilde ortaya รงฤฑktฤฑฤŸฤฑ bir yฤฑl olduฤŸunu belirtti.

Sektรถr olarak sigortalฤฑlฤฑk oranlarฤฑnฤฑn yรผksek olmasฤฑnฤฑ ve bugรผnkรผnden รงok daha fazla yรผk รผstlenmeyi istediklerini ifade eden Benli, OECD รผlkelerinde bu tรผr felaketlerin yรผzde 40 ila yรผzde 50โ€™sinin yรผkรผnรผ sigorta sektรถrรผnรผn รผstlendiฤŸini, Tรผrkiye’de bu oranฤฑn ลŸu an iรงin sadece yรผzde 3 olduฤŸunu sรถyledi.

Benli, prim รผretimine bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda 2020 yฤฑlฤฑnฤฑ yaklaลŸฤฑk 83 milyar TL ile kapattฤฑklarฤฑnฤฑ aktararak, “2021 yฤฑlฤฑ kasฤฑm ayฤฑ itibarฤฑyla 89,6 milyar TL prim รผretimi gerรงekleลŸtirdik. Hayat dฤฑลŸฤฑ prim รผretimi yรผzde 24,4 artฤฑลŸla 74 milyar liraya, hayat prim รผretimi yรผzde 18,2 artฤฑลŸla 16 milyar liraya ulaลŸtฤฑ.” dedi.

2021’in 11 aylฤฑk verileri ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑnda, hayat dฤฑลŸฤฑ branลŸlarda en รงok bรผyรผme saฤŸlayan ilk 5 branลŸa deฤŸinen Benli, yรผzde 45 ile nakliyat, yรผzde 41 ile genel sorumluluk, yรผzde 32 ile genel zararlar, yรผzde 31 ile kara araรงlarฤฑ ve yรผzde 27 ile yangฤฑn ve doฤŸal afetlerin bรผyรผme gรถsterdiฤŸini kaydetti.

Benli, bireysel kredi hacmindeki deฤŸiลŸimin hayat sigortalarฤฑndaki prim รผretiminde en รถnemli etkenlerden biri olduฤŸunu vurgulayarak, 2021’in 11 ayฤฑnda tรผketici kredilerinin bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 13 artarken, hayat grubu sigortalar branลŸฤฑnda brรผt yazฤฑlan primlerin de bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 13 yรผkseldiฤŸini bildirdi.

“Devlet katkฤฑsฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra fon getirileri de hesaba katฤฑldฤฑฤŸฤฑnda BES rakipsiz”
Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tarafฤฑnda ise Emeklilik Gรถzetim Merkezi’nin aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ 17 Aralฤฑk 2021 verilerine gรถre, 2021’in baลŸฤฑndan itibaren BES ve Otomatik Katฤฑlฤฑm Sistemi’ndeki (OKS) katฤฑlฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 5 artarak 13,3 milyona, devlet katkฤฑsฤฑ dahil toplam fon bรผyรผklรผฤŸรผnรผn ise yรผzde 60 artarak 273 milyar TL’ye ulaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ, yaลŸanan bu olumlu trende fonlarฤฑn baลŸarฤฑlฤฑ performansฤฑnฤฑn รถnemli katkฤฑda bulunduฤŸunu sรถyledi.

18 yaลŸ altฤฑnฤฑn sisteme dahil edilmesi, BEFAS ve dijitalleลŸmenin artฤฑลŸฤฑna baฤŸlฤฑ mevzuat deฤŸiลŸikliklerinin katฤฑlฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑ ve fon bรผyรผklรผฤŸรผndeki olumlu etkisi รผzerine, 2022 yฤฑlฤฑna yรผzde 30 devlet katkฤฑsฤฑ teลŸviki ile girmenin haklฤฑ gururunu yaลŸadฤฑklarฤฑnฤฑ ifade eden Benli, devlet katkฤฑsฤฑndaki 5 puanlฤฑk artฤฑลŸฤฑn 273 milyar TLโ€™ye ulaลŸan fon bรผyรผklรผฤŸรผnรผ daha da yukarฤฑ taลŸฤฑmasฤฑnฤฑ beklediklerini aktardฤฑ.

Benli, artฤฑk katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn devlet katkฤฑsฤฑ hak ediลŸlerini kaybetmemek iรงin bir kez daha dรผลŸรผneceklerini, devlet katkฤฑsฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra fon getirileri de hesaba katฤฑldฤฑฤŸฤฑnda BESโ€™in rakipsiz olduฤŸunu vurgulayarak, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“BEFAS ile birlikte saฤŸlanan iลŸlem kolaylฤฑฤŸฤฑ ve fon evreninin geniลŸlemesi, 18 yaลŸ altฤฑndaki ilginin artarak devam etmesi, aynฤฑ zamanda bazฤฑ vakฤฑf, sandฤฑk ve dernek gibi kuruluลŸlardaki birikimlerin BESโ€™e aktarฤฑmฤฑ, devlet katkฤฑsฤฑ oranฤฑnฤฑn yรผzde 30โ€™a yรผkseltilmesi gibi geliลŸmeler ile birlikte 2022 sonu itibarฤฑyla yaklaลŸฤฑk 500 milyar TL fon bรผyรผklรผฤŸรผne ulaลŸmayฤฑ hedefliyoruz. DiฤŸer yandan, Otomatik Katฤฑlฤฑm Sistemi’nde 2017 yฤฑlฤฑndan bu yana, yaklaลŸฤฑk 4 senelik kฤฑsa bir sรผrede, 6,2 milyon katฤฑlฤฑmcฤฑnฤฑn sistemde birikim yapmasฤฑ saฤŸlanmฤฑลŸ olup, รถnรผmรผzdeki dรถnem yeni iลŸe giriลŸler ve otomatik katฤฑlฤฑmda tasarrufu cazip hale getirecek dรผzenlemelerin hayata geรงirilmesiyle birlikte bรผyรผk bir ivme kaydedebiliriz.

18 yaลŸ altฤฑnฤฑn sisteme dahil olmasฤฑna imkan saฤŸlanmasฤฑ ile birlikte vatandaลŸlarฤฑmฤฑzฤฑn sisteme olan talebi memnuniyet vericidir. 7 ay gibi kฤฑsa bir zaman diliminde, en son aรงฤฑklanan 17 Aralฤฑk 2021 tarihli EGM verilerine gรถre, 153 bini aลŸkฤฑn 18 yaลŸ altฤฑndaki รงocuฤŸumuzun sisteme girmesi ile devlet katkฤฑsฤฑ dahil yaklaลŸฤฑk 325 milyon TL fon bรผyรผklรผฤŸรผne ulaลŸฤฑldฤฑ. Sayฤฑn CumhurbaลŸkanฤฑmฤฑzฤฑn aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ devlet katkฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 30โ€™a yรผkseltilmesinin anne babalarฤฑ, รงocuklarฤฑ iรงin tasarruf etmeye daha da รถzendireceฤŸini dรผลŸรผnรผyoruz. Bu kapsamda, 2022’de 1 milyon รงocuฤŸun sisteme girmesi en bรผyรผk hedeflerimizden birisi.”

“Araรง bedel artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn oto sigortalarฤฑnda poliรงe talebini artฤฑrdฤฑ”

TSB BaลŸkanฤฑ Benli, saฤŸlฤฑฤŸฤฑn ve saฤŸlฤฑk sigortalarฤฑnฤฑn รถneminin Kovid-19 salgฤฑnฤฑnda bir kez daha ortaya รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ, geรงen yฤฑl 2020’nin ilk 11 ayฤฑna gรถre, toplam saฤŸlฤฑk sigortalฤฑ sayฤฑsฤฑnda yรผzde 24, tamamlayฤฑcฤฑ saฤŸlฤฑk sigortasฤฑ รถzelinde ise sigortalฤฑ sayฤฑsฤฑnda yรผzde 34 artฤฑลŸ gerรงekleลŸtiฤŸini, vatandaลŸlarฤฑn saฤŸlฤฑk sigortalarฤฑna ilgisinin her geรงen gรผn arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

Son dรถnemde araรง bedellerinin artฤฑลŸฤฑ ile birlikte kasko sigortasฤฑ yaptฤฑran vatandaลŸlarฤฑn sayฤฑsฤฑnda da รถnemli bir artฤฑลŸฤฑn gรถze รงarptฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade eden Benli, kasฤฑm sonu verilerine bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda, 2020 yฤฑlฤฑnda 6,3 milyon olan yรผrรผrlรผkteki kasko poliรงe adedinin yaklaลŸฤฑk yรผzde 15 artarak 7,3 milyon adedi geรงtiฤŸini kaydetti.

ฤฐhtiyari mali mesuliyet branลŸฤฑnda yรผrรผrlรผkteki poliรงe adetlerinin yรผzde 20 artฤฑลŸ gรถstererek 1 milyon adede yaklaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten Benli, “Araรง bedel artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn oto sigortalarฤฑnda poliรงe talebini artฤฑrdฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑkรงa gรถrรผlmektedir.” dedi.

“4 milyon motosikletin yaklaลŸฤฑk yรผzde 65โ€™inin trafik sigortasฤฑ bulunmamaktadฤฑr”
TรœฤฐK verilerine gรถre, Tรผrkiye’de tescil edilmiลŸ araรง sayฤฑsฤฑnฤฑn yaklaลŸฤฑk 25 milyon olduฤŸunu bildiren Benli, bu araรงlarฤฑn yรผzde 54’รผnรผn otomobil, yรผzde 16โ€™sฤฑnฤฑn kamyonet, yรผzde 15โ€™inin motosiklet, yรผzde 8โ€™inin ise traktรถrden oluลŸtuฤŸunu anlattฤฑ.

Benli, trafik sigortasฤฑnda tรผm araรง gruplarฤฑ dahil sigortalฤฑlฤฑk oranฤฑnฤฑn yรผzde 81 dolayฤฑnda seyrettiฤŸini ifade ederek, “Yรผrรผrlรผkteki poliรงe adedine bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda, 2020’nin kasฤฑm sonu verilerine gรถre 19 milyon adet trafik sigortasฤฑ poliรงesi varken, 2021’in kasฤฑm sonu itibarฤฑyla yรผrรผrlรผkteki poliรงe adedi yรผzde 6,5 artarak 20,4 milyon adede ulaลŸmฤฑลŸtฤฑr.” dedi.

Tรผrkiye’de sigortasฤฑzlฤฑk aรงฤฑsฤฑndan en yรผksek orana sahip araรง grubunu motosikletlerin oluลŸturduฤŸuna iลŸaret eden Benli, “YaklaลŸฤฑk 4 milyon motosikletin yรผzde 65โ€™inin trafik sigortasฤฑ bulunmamaktadฤฑr. Bunu yรผzde 41 oranฤฑ ile traktรถrler takip etmektedir. Tescilli 2 milyon adet traktรถr varken bunlarฤฑn yaklaลŸฤฑk 820 bini sigortasฤฑzdฤฑr. Sรถz konusu araรง tรผrlerinde de sigortalฤฑlฤฑk oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrmak bir diฤŸer รถnemli hedefimizdir.” dedi.

Atilla Benli, 2020 yฤฑlฤฑnda ElazฤฑฤŸ, Malatya ve ฤฐzmir’de yaลŸanan depremleri anฤฑmsatarak, bu depremler sonrasฤฑ DASK poliรงesi satฤฑลŸlarฤฑnda yรผzde 13,5 artฤฑลŸ gerรงekleลŸtiฤŸini, 2018 yฤฑlฤฑnda 8,8 milyon konutun deprem sigortasฤฑ bulunurken, 2021 yฤฑlฤฑnda gรผncel sigortalฤฑ konut sayฤฑsฤฑnฤฑn 10,5 milyona ulaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

DASKโ€™ฤฑn kuruluลŸundan bu yana sigortalฤฑlara yaptฤฑฤŸฤฑ รถdeme toplamฤฑnฤฑn 900 milyon TL olduฤŸunu belirten Benli, “ElazฤฑฤŸ depremi iรงin sigortalฤฑlara 300 milyon TL รถdeme yapฤฑldฤฑ. 2020’nin ekim ayฤฑnda yaลŸanan ฤฐzmir depreminin ardฤฑndan yapฤฑlan toplam 340 milyon TL tutarฤฑndaki รถdeme ise bir depreme iliลŸkin olarak gerรงekleลŸtirilen en yรผksek รถdeme olmuลŸtur.” dedi.

“Kรถy Bazlฤฑ Kuraklฤฑk Verim Sigortasฤฑ’nda 2021’de 214 milyon TL hasar รถdemesi gerรงekleลŸtirildi”

Tarฤฑm sigortalarฤฑ sisteminin 15 yฤฑldฤฑr faaliyet gรถsterdiฤŸini hatฤฑrlatan Benli, bu sรผre iรงerisinde, sistemin Avrupa รผlkelerinin birรงoฤŸunu geride bฤฑraktฤฑฤŸฤฑnฤฑ, kapsamฤฑnฤฑn geniลŸlediฤŸini ve sigortalฤฑlฤฑk oranฤฑnฤฑn bitkisel รผretimde yรผzde 20 olduฤŸu gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤŸฤฑnda iyi bir performans gรถsterdiฤŸini kaydetti.

Benli, 15 yฤฑllฤฑk dรถnem iรงerisinde sigortalฤฑlara 9,7 milyar TL hasar รถdemesi yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirterek, sรถz konusu 15 yฤฑllฤฑk dรถnem sonunda hayat dฤฑลŸฤฑ sigortalarda pay alan tarฤฑm sektรถrรผnรผn 5 milyar TL prim รผretimi ile 2021 yฤฑlฤฑ kasฤฑm ayฤฑnda toplam prim รผretimi iรงerisinde payฤฑnฤฑ yรผzde 7,5โ€™e รงฤฑkardฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

Atilla Benli, sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“TARSฤฐM tarafฤฑndan uygulanan Devlet Destekli Tarฤฑm Sigortasฤฑ ile รผreticilerin hayvanlarฤฑ, seralarฤฑ, arฤฑ kovanlarฤฑnฤฑ ve en รถnemlisi bitkisel รผrรผnlere iliลŸkin riskleri รถnemli รถlรงรผde karลŸฤฑlanmaya รงalฤฑลŸฤฑlmaktadฤฑr. Devlet Destekli Tarฤฑm Sigortalarฤฑnda 7 farklฤฑ branลŸta tรผm tarฤฑmsal รผretimi kapsayacak ลŸekilde en az yรผzde 50 olmak รผzere, bazฤฑ branลŸlarda yรผzde 70โ€™lere รงฤฑkan oranlarda devlet desteฤŸi saฤŸlanmaktadฤฑr. 2021 yฤฑlฤฑnda 115 milyar TL tarฤฑmsal varlฤฑk, 26 milyon dekar alan ve 13 milyon hayvan sigortalanmฤฑลŸtฤฑr. 2,3 milyon adet poliรงe รผretilen bu dรถnemde 2,4 milyar TL hasar รถdemesi gerรงekleลŸtirilmiลŸtir. Yeni uygulanmakta olan Kรถy Bazlฤฑ Kuraklฤฑk Verim Sigortasฤฑ’nda 2021 yฤฑlฤฑ iรงerisinde 214 milyon TL hasar รถdemesi gerรงekleลŸtirilmiลŸtir. Ayrฤฑca, รผretici ve yetiลŸtiricilerin artan tรผm risklere karลŸฤฑ zararlarฤฑnฤฑn karลŸฤฑlanma oranlarฤฑnฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑ amacฤฑyla yeni sigorta รผrรผnleri sunulmaktadฤฑr. Bunlarฤฑn en yenisi buฤŸday รผrรผnรผnde belli bir bรถlgede pilot olarak uygulanmasฤฑna baลŸlanan Gelir Koruma Sigortasฤฑ’dฤฑr.”

“SaฤŸlฤฑk sigortacฤฑlฤฑฤŸฤฑ geliลŸimini devam ettirecek”

TSB BaลŸkanฤฑ Benli, Kovid-19 tecrรผbesi ile birlikte dijitalleลŸmenin de hฤฑzla arttฤฑฤŸฤฑ bu dรถnemde, saฤŸlฤฑk hizmet saฤŸlayฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑn tele saฤŸlฤฑk uygulamalarฤฑna daha fazla aฤŸฤฑrlฤฑk vereceklerinin, bu hizmetlere talebin de artacaฤŸฤฑnฤฑn tahmin edildiฤŸini, bu kapsamda saฤŸlฤฑk sigortacฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn geliลŸimini devam ettireceฤŸini beklediklerini kaydetti.

Salgฤฑn dรถnemi ile deฤŸiลŸen piyasa koลŸullarฤฑnฤฑ doฤŸru deฤŸerlendirmek ve ลŸirketlerin bu koลŸullara uyum saฤŸlamasฤฑnฤฑn yรถneticilerin รผzerine ek sorumluluklar yรผklediฤŸini belirten Benli, “Bunun etkisiyle รถzellikle geliลŸmiลŸ รผlkelerde yรถnetici sorumluluk sigortasฤฑna yรถnelik yรผklรผ tazminat talepleri ile karลŸฤฑlaลŸฤฑlmasฤฑnฤฑn sonucunda bu รผrรผne iliลŸkin talebin รผlkemizde de artmasฤฑnฤฑ beklemekteyiz. Bu รงerรงevede yรถnetici sorumluluk sigortasฤฑ genel ลŸartlarฤฑnฤฑn SEDDK tarafฤฑndan 2022 yฤฑlฤฑnda yayฤฑmlanmasฤฑnฤฑ beklemekteyiz.” diye konuลŸtu.

Benli, trafik sigortasฤฑ tarafฤฑnda ise doฤŸrudan tazmin sistemi gibi sigortalฤฑlarฤฑn/hak sahiplerinin tazminat alma sรผrecini hฤฑzlandฤฑracak ve sigorta algฤฑsฤฑna pozitif katkฤฑ saฤŸlayacak projelerin de gรผndemlerinde yer aldฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.469646.4840.02%
EURO 52.926452.9376-0.4%
JAPON YENฤฐ 3.473.478-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.37757.416-0.12%
STERLฤฐN 61.344361.369-0.41%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83696.8398-0.25%
RUS RUBLESฤฐ 0.62160.62390.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4136.89-1.31%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6178.75-1.33%
GRAM ALTIN SERBEST P.6244.90-1.34%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.05-4.33%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133800.00-1.4%
HAS ALTIN GRAM (TL)6147.86-1.33%
SPOT ALTIN KG (TL)132272.00-1.36%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41841.00-1.79%
GรœMรœลž/ONS ($)62.14-4.56%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62220.83 -2.9343%
Ethereum 1649.78 -5.5987%
Tether USDt 1.00 -0.0148%
BNB 571.38 -3.4294%
Solana 68.82 -6.5616%
USDC 1.00 0.0009%
XRP 1.10 -2.9717%
Dogecoin 0.08 -5.5154%
Toncoin 1.54 -6.6862%
Cardano 0.15 -4.9084%
Shiba Inu 0.00 -3.4955%
Avalanche 6.18 -1.1324%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam