ฤฐnternet ortamฤฑnda yapฤฑlan dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑklara bir yenisi daha eklendi. Kurduklarฤฑ internet sitelerinde sattฤฑklarฤฑ sanal tavuklarฤฑn sanal yumurtalarฤฑnฤฑ satฤฑn alarak gรผven kazanan dolandฤฑrฤฑcฤฑlar, kullanฤฑcฤฑlarฤฑ dolandฤฑrdฤฑktan sonra kayฤฑplara karฤฑลฤฑyor.
Vatan gazetesinde yer alan habere gรถre, sรถz konusu dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk ลu ลekilde yapฤฑlฤฑyor:
Maฤdurlar para kazandฤฑrma vaadiyle siteye รผye yapฤฑlฤฑyor. รye olanlara tavuk, tarla ya da maden satฤฑlarak “Elde ettiฤiniz รผrรผnรผ satฤฑn alacaฤฤฑz” deniyor. Maฤdurlar, buna inanarak satฤฑn aldฤฑklarฤฑ sanal tavuklar ile yumurta, รงiftliklerde ise meyve-sebze yetiลtirmeye baลlฤฑyorlar. Madenlerde ise sanal altฤฑn รงฤฑkartฤฑyorlar.
Dolandฤฑrฤฑcฤฑlar, kurduklarฤฑ bu sistemin ikinci ayaฤฤฑnda kullanฤฑcฤฑlar tarafฤฑndan ortaya รงฤฑkarฤฑlan bu sanal รผrรผnleri cรผzi fiyata satฤฑn alฤฑyor. Daha sonra kurbanlarฤฑna “Daha fazla para kazanman iรงin bizden daha fazla tavuk, daha fazla รงiftlik, daha fazla maden alman gerekiyor” diyerek dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn ikinci evresine geรงiyorlar. Eline ilk etapta bir kaรง lira geรงen maฤdur daha fazla para kazanma vaadiyle daha fazla para yatฤฑrฤฑnca tuzaฤa dรผลmรผล oluyor. Yeniden para yatฤฑran kullanฤฑcฤฑlara bir daha para gelmediฤi gibi site de hemen kapatฤฑlฤฑyor.
ลikรขyet yaฤdฤฑ
Tรผrkiyeโde bu ลekilde dolandฤฑrฤฑlan binlerce internet kullanฤฑcฤฑsฤฑ var. Kimisinin bu dolandฤฑrฤฑcฤฑlara 40 TL, kimisinin ise 5 bin TL kaptฤฑrdฤฑฤi biliniyor. Maฤdurlar ลikayetlerini BฤฐMER’e taลฤฑdฤฑklarฤฑ gibi, Change.orgโda da imza kampanyasฤฑ baลlattฤฑlar. Maฤdurlar tarafฤฑndan ลikayet edilen siteler arasฤฑnda “yumurtlakazan.com”, “parabahcesi.com”, “maden.im”, “haylaztavuklar.com”, “kazandฤฑrantavuk.com” ve “hurdaevim.com” gibi internet siteleri bulunuyor. Bu oyun sitelerinin ticari sicil kaydฤฑ, sitenin gรผvenilirliฤini kanฤฑtlayan ve verilerin ลifrelenmesini saฤlayan SSL Sertifikasฤฑ, mail adresi, telefon gibi herhangi bir kayฤฑtlarฤฑ yok. Oyunda tรผm iletiลim Facebook รผzerinden saฤlandฤฑฤฤฑ iรงin รผyelerin yaลanan sorunlar karลฤฑsฤฑnda iletiลime geรงebileceฤi bir kurum da bulunmuyor.







