BioNTech'e ilk dava açıldı, yüzlercesi sırada

BioNTech'e ilk dava açıldı, yüzlercesi sırada

BioNTech Aşısının Yan Etkileri İddiasıyla Almanya'da İlk Tazminat Davası Açıldı

A+A-

Alman biyoteknoloji firması BioNTech, COVID-19 aşısının yan etkileri sebebiyle ilk kez tazminat davasıyla karşı karşıya. Yan etkiler yaşadığını iddia eden bir Alman kadın, tazminat talebinde bulunarak firmaya karşı dava açtı. Bu dava, ülkede benzeri beklenen yüzlerce davanın ilki olacak.

İsmini açıklamak istemeyen kadın, bedensel zarar gerekçesiyle Alman aşı üreticisine en az 150.000 Euro tazminat davası açtı. Ayrıca belirtilmemiş maddi zararlar için de tazminat talebinde bulunduğu belirtildi. Kadın, aşının sebep olduğu iddia edilen yan etkiler arasında üst vücut ağrısı, şişmiş ekstremiteler, yorgunluk ve uyku bozukluğunu gösterdi. İlk duruşma Pazartesi günü gerçekleşecek.

Davayı yürüten hukuk firması Rogert & Ulbrich, BioNTech aşısının risk-yarar profili konusunda Avrupa Birliği düzenleyicileri ve Alman aşı değerlendirme kurumlarının olumlu değerlendirmesine itiraz etmeyi planladıklarını açıkladı. Ancak, Alman ilaç hukukuna göre, ilaç ya da aşı üreticileri, ürünlerinin faydalarına kıyasla orantısız zarar verdiği ya da etiket bilgilerinin yanıltıcı olduğu durumlarda yan etkiler için tazminat ödemekle yükümlü.

BioNTech ise Pfizer ile birlikte geliştirdiği aşının yan etkilerine dair bu iddiaların haksız olduğunu savunuyor. Şirket, 64 milyonu Almanya'da olmak üzere, dünya genelinde 1,5 milyardan fazla kişinin bu aşıyı yaptırdığını ve aşının olumlu fayda-risk profilinin sürekli olarak teyit edildiğini belirtiyor.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da BioNTech'in Comirnaty adlı aşısının güvenli olduğunu teyit ediyor. Ajans, pandemi süresince aşıların küresel olarak yaklaşık 20 milyon hayatı kurtardığını ve aşılanmanın ardından çok küçük bir riskle iki tür kalp iltihabı oluşabileceğini belirtiyor.

Davacının davayı kazanması halinde yasal masrafları veya tazminatı kimin ödeyeceği henüz belirsiz. BioNTech-Pfizer ve diğer aşı üreticileriyle yapılan anlaşmaların, yasal masraflar ve potansiyel tazminat için tam veya kısmi sorumluluk feragatnameleri içerdiği biliniyor.

Almanya'nın yanı sıra birçok ülkede, aşıların kalıcı zarar verdiği durumlarda hükümet tarafından mali destek sağlanıyor. Ancak bu, kişinin ayrıca tazminat talep etmesini engellemiyor.

Rogert & Ulbrich, COVID-19 aşısının yan etkileri olduğunu iddia ederek tazminat talebinde bulunan müvekkilleri için 250'den fazla dava açtığını ifade ederken, Caesar-Preller hukuk firması da 100 davayı temsil ettiklerini belirtiyor. İki firma da, Almanya'daki davaların büyük çoğunluğunu temsil ettiklerini söylüyor. Benzer davalardan birkaçı İtalya'da da görülmekte.
 

İlgili Haberler