Birleşme Doğan hisselerini uçurdu

Birleşme Doğan hisselerini uçurdu

A+A-

Doğan Yayın Holding'in Doğan Holding tarafından devir alınması suretiyle şirketlerin birleştirilmesine karar verilirken; birleşme sonrası sağlanacak vergi avantajı ve holdingin yüksek iskontosunun azalarak şirketin değerinin artacağı beklentisi hisselere sert alım getirdi.

Doğan Yayın Holding KAP'a dün akşam yaptığı açıklamada, "Şirketimizin, tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde hakim ortağımız Doğan Holding tarafından devir alınması suretiyle, Doğan Holding bünyesinde birleşilmesine karar verilmiştir" denildi.

Açıklamaya göre, birleşme işleminde 1 Ocak 2013-31 Aralık 2013 hesap dönemine ait yıllık konsolide finansal raporunda yer alan finansal tabloların ve dipnotlarının esas alınmasına karar verildi.

TEB Yatırım Analisti Kenan Coşguner, "İki ayrı şirket olduğunda, Doğan Holding iştirakte zarar olduğu halde, bunun vergi avantajından yararlanamıyordu. Birleşme sonrasında vergi avantajı sağlanacak" dedi ve ekledi:

"Doğan Holding'in elindeki nakit de Doğan Yayın'ın borçlarının azaltılmasında kullanılabilecek. Dolayısıyla birleşme, Doğan Holding'in net aktif değerindeki yüksek iskontonun azalmasını ve holding hisselerinde önemli bir yukarı potansiyeli getirebilir."

Faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, DYH'nin 2013 sonu itibarıyla konsolide net borç pozisyonu 956 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

Doğan Holding'in solo net nakit pozisyonu ise, 2013 sonu itibarıyla 1.9 milyar lira seviyesinde.

Tera Menkul de, yayınladığı notta Doğan Holding'in net aktif değerine göre yüzde 35-40 iskontoyla işlem gördüğünü belirterek, birleşme işleminin iki şirketteki şeffaflığı artırarak, yüksek iskonto oranında düzeltmeye neden olacağı belirtildi.

Doğan Holding'in yüzde 60'a varan iskontoyla işlem gördüğünü belirten Burgan Yatırım Analisti Burak İşyar da, "Şirketlerin biri nakitte, biri borçta. Ancak holding DYH'nin borcunu zaten konsolide ediyordu. Doğan Holding'in elinde 1 milyar dolara yakın nakdi var. Birleşme sonrası bunu DYH'nin borcunun kapatılması veya yatırım için kullanırsa, holdingin yüksek iskonto oranı da düşebilir" dedi ve ekledi:

"Ayrıca birleşme sonrası daha güçlü bir şirket ve sinerji ortaya çıkacak. Yeni finansman bulmada kolaylık sağlanacak, maliyetler düşecek, finansmandan kaynaklanacak vergi avantajı sağlanacak. Piyasa da bunu fiyatladı."

Doğan Holding hisseleri saat 1127'de yüzde 8.82 primle 0.74 liradan, Doğan Yayın Holding de yüzde 11.76 primle 0.57 liradan işlem görürken; her iki seviye de tavan fiyata denk geliyor. Grup şirketlerinden Hürriyet Gazetecilik hisseleri de yüzde 13.11 yükselişle tavan fiyat olan 0.69 lirada. Hürriyet Gazetecilik'te Doğan Yayın yüzde 66.56, Doğan Holding ise yüzde 11.09 hissedar konumunda bulunuyor.

KAP'ta yer alan açıklamaya göre, birleşme işlemi nedeniyle ayrılma hakkını kullanmak isteyen azınlık payına sahip hissedarlar için 1 TL itibari değerli payı için "ayrılma hakkı kullanım fiyatı" Doğan Holding için 0.67 TL , Doğan Yayın için 0.50 TL olarak belirlendi.

Oyak Yatırım tarafından yapılan hesaplamada değişim rasyosu 0.33; İş Yatırım tarafından yapılan hesaplamada ise 0.32 olarak öngörüldü.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, "Cari net aktif değeri, hedef net aktif değeri ve sermaye yöntemleri kullanarak yapmış olduğumuz hesaplamalarda ortalama değişim rasyosunu 0.32 olarak hesaplıyoruz. Dolayısıyla her DYH hissesi ile 0.32 Doğan Holding hissesi alınabileceğini tahmin ediyoruz" denildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.