Borsa İstanbul Pay Piyasası Direktörlüğü, 1 Nisan 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni endeks dönemine ilişkin kapsamlı değişiklikleri açıkladı.
BIST 100 başta olmak üzere BIST 30, BIST 50 ve BIST 500 endekslerinde yer alacak paylarda önemli bir rotasyona gidilirken, piyasa performansları doğrultusunda bazı dev şirketlerin mevcut konumlarını kaybettiği görüldü. Yeni döneme ilişkin listeler, yatırımcıların portföy stratejileri ve kurumsal fonların yeniden dengeleme süreçleri açısından belirleyici bir rol üstlenecek.

BIST 100, BIST 50 ve BIST 300 içindeki söz konusu değişimler, işlem hacmi ve piyasa değeri kriterleri çerçevesinde gerçekleştirilirken, Nisan ayı itibarıyla borsada yeni bir piyasa mimarisi şekillenecek.
BIST 100 ve ana endekslerdeki yeni paylar
Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamaya göre, piyasanın ana göstergesi niteliğindeki BIST 100 endeksinde beş şirketle yollar ayrılıyor. Ege Endüstri, Kocaer Çelik, Trabzonspor Sportif, Türk Traktör ve Yeo Teknoloji Enerji payları, Nisan başı itibarıyla BIST 100 endeksi dışında kalacak.

İlgili şirketlerin yerine CVK Maden, Europen Endüstri, Pasifik Holding, Pasifik GMYO ve Sarkuysan endekse dahil edilecek. Yedek listede ise Bera Holding, Işıklar Enerji Yapı Holding ve Link Bilgisayar yer alıyor. Endeks içindeki anılan rotasyon, şirketlerin son dönemdeki likidite ve piyasa değeri performanslarını yansıtırken, yeni giren payların endeks ağırlıkları üzerindeki etkileri yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.
Borsanın en likit ve piyasa değeri en yüksek şirketlerini barındıran BIST 30 endeksinde de dikkat çekici bir değişim yaşandı. Gıda sektörünün köklü temsilcilerinden Ülker Bisküvi, 1 Nisan’dan itibaren en üst endeksten çıkarılarak yedek listeye dahil edildi; yerine ise kamu bankası Vakıfbank alındı. Oyak Çimento ve Halkbank da Ülker ile birlikte yedek paylar arasında yer aldı.
BIST 50 endeksinde ise Doğan Holding ve Şok Marketler yerini Can2 Termik ile Türkiye Sigorta’ya bıraktı. Aksa Enerji, Fenerbahçe Futbol ve Enerya Enerji ise olası yeni değişimler için yedek paylar olarak belirlendi. Bahsedilen listelerdeki revizyonlar, büyük ölçekli yatırım fonlarının hisse senedi dağılımlarını doğrudan etkileme potansiyeli taşıyor.
BIST 500 kapsamındaki genişleme ve çıkışlar
Daha geniş bir piyasa temsilini hedefleyen BIST 500 endeksine 11 yeni pay eklenirken, aynı sayıda şirket liste dışı kaldı. Akhan Un, Aksu Enerji, ARF Bio Yenilenebilir Enerji, Ata Turizm, Best Brands Enerji, Formül Plastik ve Metal, Meysu Gıda, Netcad Yazılım, Üçay Mühendislik, Yeşil Yatırım Holding ve Z GMYO, Nisan ayı itibarıyla endekse dahil olacak isimler olarak kaydedildi.

Buna karşılık Cuhadaroğlu Metal, Derimod, Ege Seramik, Erbosan, Fade Gıda, Karsu Tekstil, Lüks Kadife, OBASE Bilgisayar, Plastikkart, TSKB GMYO ve Viking Kağıt endeks kapsamından çıkarıldı.
Fade Gıda, Plastikkart ve Erbosan paylarının ise BIST 500 için yedek olarak saklanacağı belirtildi.
Belirtilen kapsamlı rotasyon, piyasa derinliğini koruma ve güncel piyasa koşullarını endekslere yansıtma amacını taşıyor. Yeni dönemde endekslere dahil edilen şirketlerin işlem hacimlerinde artış yaşanması beklenirken, liste dışı kalan şirketlerde ise fon çıkışlarına bağlı olarak kısa vadeli oynaklıklar görülebileceği değerlendiriliyor.
Uzmanlar, endeks değişikliklerinin özellikle pasif fonlar ve endeks izleyen yatırım araçları üzerinden piyasa dengelerini etkileyeceğini vurguluyor.







