BİST pozitif ayrışıyor

BİST pozitif ayrışıyor

Yatırım Finansman günlük bülteninde BİST'in gelişen ülke piyasalarından pozitif ayrıştığı belirtildi.

A+A-

Yatırım Finansman Günlük Bülteninde şöyle denildi: 

 

BIST100 Endeksi Cuma günü %0.41 yükselerek haftayı %4.22 değer artışı ile 87.604 puanda tamamlarken, Banka Endeksi %5.45, Sanayi Endeksi de %2.36 yükseldi. Böylece endeks, 7 Mayıs tarihindeki 81.754 seviyesinden itibaren aralıksız ilerleyen yükselişini 7. işlem gününe de taşıdı ve toplam %7.2 oranında değer kazanmış oldu. Söz konusu tarihten itibaren gelişen ülke piyasalarından (EM) pozitif yönde ayrışan Borsa İstanbul’un yanı sıra Türk Lirası’nın, tahvil faizlerinin ve CDS oranlarının da pozitif yönde ayrıştığı dikkat çekiyor.

 

Türk Lirası geçtiğimiz hafta USD karşısında %4.5 değer artışıyla EM liginde en çok kazandıran para birimi oldu. Böylece MSCI Türkiye Endeksi USD bazında %9.0 değer artışıyla EM ortalaması uzak ara en fazla yükselen olurken, EM ortalaması %0.7 seviyesinde kaldı. Gelişmiş ülke piyasaları (DM) ise Çin ve Yunanistan korkuları ile başladıkları haftayı ortalama %0.7 yukarıda tamamlamayı başardı. SP500 Endeksi Cuma günü yeni bir rekor seviyeden kapanırken, işlem hacminin düşük ve işlem bandının da dar olması katılımların coşkulu olmadığını otaya koydu. ABD’de açıklanan önemli ekonomik verilerin beklentilerin altında kaldığı gözlendi. Sanayi Üretimi 5. ayda da daralma gösterirken, Perakende Satışlar Verisi de beklentilerin altında geldi. Bu nedenle hafta içinde bir ara risk 1.1131 seviyesine kadar gerileyen EURUSD paritesi, zayıf ABD verilerinin ardından sert yükseldi ve hafta bazında %2.15 artışla 1.1452 seviyesinde kapandı.

 

Tahvil faiz oranları ise ABD’de 1Ç15’te zayıf büyüme kaydeden ekonominin ivme kazanamadığına işaret eden veriler sonrasında önce ters bir şekilde yükselse de hafta ortasında gördüğü %2.36 seviyesinden %2.16 seviyesine gerileyerek kapandı.

 

ABD ekonomisine ilişkin sene başında öngörülen kuvvetli büyüme tahminlerinden farklı gelmeye başlayan ve yatırımcıların kafasını karıştıran veriler sonrasında Fed’in para politikasının nasıl yön çizeceğine dönük beklentiler yeniden önem kazandı. Bu doğrultuda hafta içinde çeşitli Fed üyelerinin yapacakları konuşmaların oldukça yakından takip edileceğini düşünüyoruz. Hafta ortasında açıklanacak Fed’in Nisan ayı toplantısına ait tutanaklarda da bu yönde ipuçları aranacak.

 

Bugün Asya borsalarında ABD ekonomisine ilişkin karışık verilerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor. ABD vadelileri an itibarıyla %0.05 ekside işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise güne %0.10-%0.15 civarında alıcılı başlaması bekleniyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.