BİST satıcılı açılabilir

BİST satıcılı açılabilir

Teknik olarak Cuma günü 81.900 seviyesinde kapatan BİST100 endeksinde, seans açılışıyla beraber sert satışların görülmesi beklenebilir.

A+A-

İnfo Yatırım'ın günlük değerlendirmesi şöyle oldu: 

 

Hoşgeldin Koalisyon

 

BİST 100 endeksi haftanın son işlem gününde 82972-81623 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 0,67 değer kaybederek 81623 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0,25 değer kaybederken, sanayi endeksi ise 1,22 değer kaybetti.

                     

Pazar günü yurt içinde genel seçim yapılırken, önümüzdeki 4 yıllık süreçte kimlerin bizi temsil etmesini istediğimiz belirledik. 4 siyasi parti seçim barajını geçerken, yüzde 10’luk seçim barajının bu sefer yıkıldığına şahit olduk. 4 siyasi partinin seçim barajını geçmesiyle özellikle doğu ve güneydoğuda HDP partisinin ağırlığını koyduğunu gördük. Batı sahil kesimi ve iç anadoluda Eskişehir CHP’nin ağırlığında olurken, Osmaniye’de ise MHP önde görüldü. Geriye kalan illerimizde AKP 1. Parti çıkmasına rağmen, bir önceki seçime göre AKP’nin 81 ilin 80’inde oyunun düşmesi mevcut iktidar partisine ağır darbe olarak görüldü. Tek başına iktidar partinin gerekli milletvekilini çıkaramaması koalisyona ışık tutarken, koalisyonun hangi şartlarda kurulacağı ve formülü siyasi belirsizliği artıran diğer faktörler olarak görülüyor. Dün akşam parti liderlerinin yaptığı açıklamalara bakarak koalisyon sürecinin zor olacağını görmekteyiz. Parti liderleri koalisyonu desteklemezken, erken seçim ihtimaline de hazır olacaklarını belirttiler. Seçim sonrasında USDTL Asya seansında 2.7800 seviyesine kadar yükselerek rekor seviyeyi tazelerken, EURTL’de ise alımlar 3.0920 seviyesinde devam ediyor. Sepet kurda 2.9365 seviyesiyle reni rekora imza atarken, BİST100 açılışında sert düşüşler görülebilir. Özellikle hükümet kurulup güvenoyu alana kadarki sürecin yurt içinde zor olması beklenebilir.

 

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde Yunanistan IMF’ye olan borcunu ay sonuna kadar ertelerken, kreditörlerle hala bir anlaşma çıkmaması Euro Bölgesi adına riskleri artırıyor. Yunanistan’ın anlaşmadan uzak olması ve temerrüt riskiyle karşı karşıya olması Avrupa hisselerinde satışların devam etmesine neden olurken Alman DAX30 endeksinde de kayıplar yüzde 1 üzerindeydi. Özellikle DAX30 endeksinin geldiği kritik 11.185 desteği kritik seviye olup bu seviye altında satışların devam etmesi ve 10.500 desteğine kadar sarkmaların görülmesine neden olabilir. Yunanistan krizinin devam etmesi Avrupa hisselerindeki satış baskını artırması muhtemel olarak görülüyor. Amerika’da ise istihdam rakamları ön plandaydı. Amerika’da tarım dışı istihdam değişimi 280 Bin açıklanarak piyasa beklentilerin üzerinde gerçekleşirken tam istihdam seviyesine ilerleme devam ediyor. Amerika’da tarım dışı istihdam değişiminin güçlenmesine rağmen, katılım oranındaki artış işsizlik oranının yüzde 5.5 seviyesine yükselmesine neden olsa da, istihdam tarafındaki güçlü seyir devam ediyor. Bugün sabah Asya seansında ise Çin ticaret verileri beklentileri karşıladı. Çin’de ihracatta beklenmedik daralma görülmesine rağmen, ticaret dengesinde iyileşme görüldü. Çin hisseleri haftaya yüzde 1.5’luk yükselişle başlarken, Japonya’da ise yatay satıcılı seyretti. Amerikan vadelileri ise haftaya yatay satıcılı başladı.

 

Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasada sakin bir gün geçireceğiz. Bugün yurt içinde sanayi üretimi izlenecekken, Euro Bölgesi’nde ise Almanya ticaret rakamları ve sanayi üretimi izlenebilir. Veri akışının zayıf olduğu Amerika’nın yanı sıra, yurt içinde yapılabilecek açıklamalar da piyasada etkili olabilir. Özellikle kurda görülen hareketlilik BİST açılışıyla beraber sert satışlara neden olabilir.

 

Teknik olarak Cuma günü 81.900 seviyesinde kapatan BİST100 endeksinde, seans açılışıyla beraber sert satışların görülmesi beklenebilir. BİST100 endeks açılışında sert satışlar görülmesi durumunda 80.000 ve 78.500 seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 82.500 seviyesi izlenebilir. BİST100 endeks açılışında ve sonrasında yaşanabilecek sert satışlara dikkat edilmelidir.

 

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %9.90 seviyesinden başlıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.