Borsa ฤฐstanbul (BIST), yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ yakฤฑndan ilgilendiren tarihi bir deฤiลikliฤe gidildiฤini duyurdu. Hisse senedi alฤฑm satฤฑm iลlemlerinin para ve hisse devir sรผresi olan takas sรผresi, iki gรผnden bir gรผne indirildi.
Bu stratejik hamleyle Borsa ฤฐstanbul, iลlem sonrasฤฑ riskleri ve maliyetleri azaltmayฤฑ, en รถnemlisi de Tรผrk sermaye piyasalarฤฑnฤฑ kรผresel standartlarla uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.
Borsa ฤฐstanbul Grubu tarafฤฑndan yapฤฑlan duyuruya gรถre, “T+1” olarak bilinen bu yeni sisteme geรงiล iรงin hazฤฑrlฤฑklar hฤฑz kazandฤฑ. Peki, bu teknik deฤiลiklik yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn hayatฤฑnda neyi deฤiลtirecek ve Borsa ฤฐstanbul’u nasฤฑl bir gelecek bekliyor?
Neden T+1’e geรงiliyor?

Bu dรถnรผลรผm, kรผresel finans dรผnyasฤฑnda yaลanan kรถklรผ bir deฤiลimin yansฤฑmasฤฑ. ABD’nin takas sรผresini bir gรผne indirmesinin ardฤฑndan, Avrupa Birliฤi, ฤฐngiltere ve ฤฐsviรงre gibi finans merkezleri de benzer adฤฑmlar atmak iรงin รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ sรผrdรผrรผyor. Borsa ฤฐstanbul, bu adฤฑmฤฑyla uluslararasฤฑ arenada geri kalmamayฤฑ ve rekabet gรผcรผnรผ korumayฤฑ amaรงlฤฑyor.
“T+1” sisteminin en bรผyรผk avantajฤฑ, iลlem sonrasฤฑ riskleri รถnemli รถlรงรผde azaltmasฤฑ. Bir alฤฑm-satฤฑm emri verildikten sonra paranฤฑn ve hissenin el deฤiลtirmesi iรงin geรงen sรผrenin kฤฑsalmasฤฑ, bu arada oluลabilecek olasฤฑ aksaklฤฑk risklerini en aza indiriyor.
Bu durumun, iลlem maliyetlerini dรผลรผrmesi ve piyasaya olan gรผveni artฤฑrarak yatฤฑrฤฑmcฤฑ ilgisini daha da canlandฤฑrmasฤฑ bekleniyor.
BIST’in yol haritasฤฑ: Test sรผreci ve paydaลlarฤฑn rolรผ

Borsa ฤฐstanbul, bu รถnemli geรงiล sรผrecini tรผm piyasa paydaลlarฤฑyla iล birliฤi iรงinde yรผrรผtรผyor. Aรงฤฑklanan takvime gรถre, tรผm aracฤฑ kurumlarฤฑn ve bankalarฤฑn yeni sistemi test edebileceฤi ortamlar 5 Ocak 2026 tarihinde faaliyete geรงirilecek. Tรผm analiz, geliลtirme ve test sรผreรงlerinin ise 31 Aralฤฑk 2026 tarihine kadar tamamlanmasฤฑ hedefleniyor.
BIST yรถnetimi, geรงiลin sorunsuz ve sistemsel risklerden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล bir ลekilde gerรงekleลmesi iรงin test sรผrecine tรผm รผyelerin aktif katฤฑlฤฑmฤฑnฤฑn kritik รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Yapฤฑlan duyuruda, bu sรผrecin yalnฤฑzca teknik bir dรถnรผลรผm olmadฤฑฤฤฑ, aynฤฑ zamanda Tรผrk sermaye piyasasฤฑnฤฑn uluslararasฤฑ standartlara uyumunu gรผรงlendiren stratejik bir adฤฑm olduฤunun altฤฑ รงizildi.








