BİST'te gözler yurtdışında olacak

BİST'te gözler yurtdışında olacak

ALB Forex'e göre bugün BİST'te yönü yurtdışından gelecek veriler belirleyecek

A+A-

BİST 100 endeksi dün 84.288-85.399 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü 85.363 seviyesinden yüzde 0,72 değer kazanarak tamamladı. Bankacılık endeksinde yatay seyir görülürken, sanayi endeksi ise yüzde 0,60 değer kazandı.

Dün Euro Bölgesi’nde ana gündem maddesi Yunanistan ve Eurogroup arasındaki görüşmeleriydi. Görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmemekle birlikte, taraflardan yapılan açıklamalar takip edildi. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis yaptığı açıklamada kalan kredi dilimini alamamaları halinde birkaç hafta içinde nakitsiz kalabileceklerini ifade etti. Almanya Maliye Bakanı ise hükümetin gerekli reformlara karar verebilmesi adına Yunan hükümetinin referanduma gidip sorumluluğu üstünde atması önerisinde bulundu. Söz konusu gelişmelerin yanı sıra, dün Yunanistan’ın IMF’ye 750 milyon Euro tutarında ödemesi bulunuyordu. Yunanistan, IMF rezervlerinden kredi çekerek 750 milyon Euro tutarında borcunu ödedi. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası da ELA adı verilen Yunan bankalarına sağladığı acil likidite fonunu 1,1 milyar Euro artırarak 80 milyar Euro’ya çıkardı. Yunanistan görüşmelerinin piyasalarda yarattığı tedirginliğin etkisiyle Avrupa borsalarında yüzde 1’i aşan değer kayıpları görüldü. Dün Avrupa tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketler de dikkatleri çekti. Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya TÜFE ve GSYH, Euro Bölgesi GSYH ve sanayi üretimi ile Fransa GSYH verileri izlenecek.

ABD’de veri akışının sakin olduğu günde, ABD borsalarında küresel tahvil piyasasında yaşanan satışların etkisiyle kayıplar görüldü. Dün konuşan FOMC üyelerinden San Francisco FED Başkanı John Williams da, Fed’in kısa dönem faiz oranları konusunda karar vermek için bol miktarda zamanının olduğunu belirtti. Bugün ABD’de perakende satışlar verisi takip edilecek.

Yurt içinde ana gündem maddesi Mart ayı cari açık verisiydi. Cari açık verisi 1 milyar 575 milyon dolar artarak 4 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşti. Verinin detayına baktığımızda doğrudan yatırımların azaldığı ve portföy yatırımlarında çıkışlar yaşandığı görülüyor. Borsa İstanbul cephesinde ise, güne yükseliş ile başlayan endekste günün ilk yarısında beklentileri karşılayamayan cari açık ve banka hisselerinde görülen satışların etkisiyle kayıplar görüldü. Günün ikinci yarısında döviz kurlarının sakin seyri ve Hazine’nin ihaleleri öncesi gerilemeye başlayan tahvil faizleri endeksin yükselişine destek oldu. Döviz sepeti 2,83 seviyelerine kadar gerilerken, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9,84 seviyesinde gerçekleşti.

Asya borsaları Japonya’dan gelen olumlu cari denge ve ticaret dengesi verilerinin etkisiyle günü alıcı geçirdi. Çin’de ise sanayi üretimi ve perakende satışları verileri öncesinde hafif satıcılı bir seyir görmekteyiz. ABD vadelilerinde ise bu sabah pozitif bir seyir gözlemlenmektedir.

Bugün endeks yurt dışında görülen yoğun veri akışı ile yön arayışında olacak. Endekste yükselişin devam edebilmesi için endeksin 84.500 seviyesinin üzerinde tutunması önem arz etmektedir.  Endekste yükseliş denemelerinde 86.000 ve 87.000 seviyeleri hedeflenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 83.700 ve 82.500 seviyeleri önemli destek seviyeleridir.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.