Birleลmiล Milletler Gรผvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’nin Kudรผs’รผ ‘ฤฐsrail’in baลkenti’ olarak tanฤฑma ve bรผyรผkelรงiliฤini Tel Aviv’den Kudรผs’e taลฤฑma kararฤฑna karลฤฑ Filistin’in hazฤฑrladฤฑฤฤฑ karar tasarฤฑsฤฑnฤฑ gรถrรผลmek รผzere toplandฤฑ. BMGKโdaki 14 รผye รผlke ABDโnin kararฤฑnฤฑn hukuken geรงersiz sayฤฑlmasฤฑnฤฑ istedi. Ancak daimi รผye ABD, tasarฤฑyฤฑ veto etti.
ABD Temsilcisi Nikky Haley, Washington’ฤฑn Kudรผs ile ilgili รถnerilen yasa tasarฤฑsฤฑnฤฑ veto ettiฤini aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Geรงen hafta Filistin Yรถnetimi tarafฤฑndan hazฤฑrlanan ve BMGK รผyesi Mฤฑsฤฑr tarafฤฑndan sunulan yasa tasarฤฑsฤฑ, Kudรผs’รผn statรผsรผnรผn iki tarafฤฑn da gรถzetilmesiyle ele alฤฑnmasฤฑnฤฑ istiyor. “Kudรผs’รผn statรผsรผnรผ ve demografik yapฤฑsฤฑnฤฑ deฤiลtiren herhangi bir karar veya eylemin yasal gรผcรผ yoktur. Laฤvedilmelidir” ifadesi kullanฤฑlan tasarฤฑda, Kudรผs konusunda BM kararlarฤฑ ile รงeliลen bir tavฤฑr iรงine girmekten kaรงฤฑnฤฑlmasฤฑ gerektiฤi belirtiliyor.







