BOE Başkanı'ndan dikkat çeken dolar açıklaması

BOE Başkanı'ndan dikkat çeken dolar açıklaması

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, dünyanın, ABD Doları'na riskli güvene, itimata son vermesi gerektiğini söyledi

A+A-

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, ABD Doları'nın dünya ekonomisinde "istikrasızlaştırıcı" bir rol oynamakla olduğuna işaret ederek, merkez bankalarının bir araya gelerek kendi rezerv paralarını oluşturmaları gerekebileceğine işaret etti.

Jackson Hole'da konuşan Carney, ABD Doları'nın global finansal sistemi domine etmesinin ultra düşük faiz ve zayıf büyümenin eşlik ettiği bir likidite tuzağı riskini artırdığını vurguladı. 

Gelişmekte olan ekonomilerin global ekonomide paylarının 10 yıl önceki finansal krizden bu yana yüzde 45 cevarından yüzde 60'a çıktığını belirten Carney, ABD Doları'nın ise hala uluslararası ticaret faturalarının en az yarısında kullanılmakta olduğuna, bunun ABD'nin global ithalattaki payının 5 katından fazla olduğuna dikkat çekti. 

Carney, bu durumun ABD varlıkları için talebi artırdığını ve birçok ülkeyi ABD ekonomisindeki dalgalanmaların bulaşıcı hasarlarına açık hale getirdiğini de ifade etti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.