ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ faiz oranฤฑ ve varlฤฑk alฤฑm programฤฑnฤฑ deฤiลtirmedi. ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ faiz oranฤฑnฤฑ deฤiลtirmeyerek %0.5’te tuttu. Beklenti de faizlerde deฤiลiklik olmayacaฤฤฑ yรถnรผndeydi.
Varlฤฑk alฤฑm programฤฑ ise beklendiฤi gibi 435 milyar sterlinde kaldฤฑ. Faiz oranlarฤฑnฤฑ deฤiลtirmeme kararฤฑ oy birliฤiyle alฤฑndฤฑ. Aรงฤฑklamada para politikasฤฑnฤฑn daha รถnce belirtilenden daha erken sฤฑkฤฑlaลmasฤฑ gerekebileceฤine dikkat รงekildi. Piyasalarda son dรถnemde yaลanan oynaklฤฑฤa raฤmen finansal ลartlarฤฑn destekleyici olduฤuna vurgu yapฤฑldฤฑ. Aรงฤฑklama sonrasฤฑ piyasalarda Mayฤฑs ayฤฑnda faiz artฤฑล fiyatlamasฤฑnฤฑn hฤฑzlanabileceฤi belirtiliyor.
BรYรME TAHMฤฐNฤฐ YรKSELDฤฐ
Banka bรผyรผme tahminlerini de yukarฤฑ yรถnlรผ revize etti. Bรผyรผme tahmini bu yฤฑl iรงin %1.6’dan %1.8’e, 2019 iรงin %1.7’den %1.8’e yรผkseltildi. Banka 2017 yฤฑlฤฑnฤฑn Kasฤฑm ayฤฑnda yaklaลฤฑk 10 yฤฑl sonra ilk kez faiz oranlarฤฑnฤฑ 25 baz puan artฤฑrmฤฑลtฤฑ.
TOPLANTI SONRASI AรIKLAMA
ฤฐngiltere ekonomisi iin 2018-2020 dรถnemi GSYH bรผyรผme tahminlerini gรผรงlรผ global bรผyรผmeye baฤlฤฑ olarak yukarฤฑ yรถnlรผ revize eden ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ, faiz oranlarฤฑnฤฑn muhtemelen daha yakฤฑn zamanda ve 3 ay รถnce รถngรถrรผlenden biraz daha yukarฤฑ yรผkseltilmesinin gerekli olacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
BOE, faiz oranฤฑnฤฑn yรผzde 0,5 ve varlฤฑk alฤฑm programฤฑnฤฑ 435 milyar GBP seviyesinde tutulmasฤฑnฤฑn 9 รผyenin oy birliฤi ile kararlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑ Para Politikasฤฑ Komitesi toplantฤฑsฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Ekonomi, ลubat Enflasyon Raporu’ndaki projeksiyonlara paralel geliลiyor, para politikasฤฑnฤฑn tahmin dรถnemi iรงinde Kasฤฑm ayฤฑ raporumuzda
รถngรถrdรผฤรผmรผzden biraz daha erken ve biraz daha fazla yรผkseltilmesi gerekebilir” ifadelerine yer verdi.
BOE, PPK toplantฤฑsฤฑ sonrasฤฑndaki aรงฤฑklamasฤฑnda finansal piyasalarฤฑn banka faiz oranฤฑnฤฑn 2021’in ilk รงeyreฤinde yรผzde 1,2’ye yรผkselmesini beklediklerini ortaya koydu. Kasฤฑm ayฤฑnda bu beklenti yรผzde 1.0 olmuลtu. BOE, piyasanฤฑn faiz oranฤฑ beklentisinin 2 veya 3 faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑ iลaret ettiฤini belirtti.
Ancak bu senaryolara raฤmen BOE’nin gelecek 3 yฤฑl iรงin enflasyon tahminleri yรผzde 2 hedefinin รผzerinde kalmaya devam etti. BOE, gelecek 1 yฤฑl iiรงin enflasyon tahminin yรผzde 2,37’den 2,28’e, 2 yฤฑl iรงin yรผzde 2,21’den 2,16’ya ve 3 yฤฑl iรงin yรผzde 2,15’ten 2,11’e indirdi.
2018 iรงin GSYH bรผyรผme tahminini yรผzde 1,6’dan 1,8’e รงฤฑkaran BOE, 2109 ve 2020 iรงin bรผyรผme tahminlerini de yรผzde 1,7’den 1,8’e yรผkseltti.
ฤฐลsizlik oranฤฑnฤฑn gelecek 2 yฤฑlda yรผzde 4,1’e dรผลeceฤini tahmin eden BOE, 2017 4. รงeyrek iรงin รผcretlerde bรผlรผnme tahminini yรผzde 2,25’den 2,50’ye รงฤฑkarฤฑrken 2018 4. รงeyrek iรงin yรผzde 3,0, 2019 4. รงeyrek iรงin yรผzde 3,25 olarak korudu.







