BofA ve Deutsche Bank'tan kritik borsa ve faiz uyarısı

BofA ve Deutsche Bank'tan kritik borsa ve faiz uyarısı

Deutsche Bank neden siyah kuğu uyarısı veriyor, Bank of America'nın anketi hisse senetleri için neyi işaret ediyor?

A+A-

borsatek.com - Orta Doğu'daki jeopolitik riskler, özellikle İsrail-Hamas çatışması, dünya piyasaları üzerinde bir belirsizlik yaratıyor. Petrol ve gaz fiyatları yükselirken bu durum enflasyon endişelerini de beraberinde getiriyor.

Deutsche Bank, jeopolitik meselelerin devam etmesiyle birlikte uluslararası ekonominin daha da kırılgan olmaya başlayacağına dikkat çekiyor. Savaşın başlamasından bu yana hisse senedi piyasaları nispeten sakin kalmış olsa da, analistler henüz tüm risklerin tam olarak değerlendirilmediği konusunda uyarıyor. Çünkü İran'ın bu çatışmada yer alması durumunda piyasalar hızla riskten kaçış eğilimine girebilir.

Orta Doğu'daki genel bir çatışmanın tırmanma ihtimali yatırımcıları endişelendirerek hisse senetlerinden çıkışlara ve tahvillere yöneltti. Petrol ve gaz gibi güvenli limanlara olan talebin artması, Orta Doğu krizinin başlangıcından bu yana bu varlıkların kârlı olduğunu kanıtladı. Ancak petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yükselmesi ve orada kalması durumunda yükselen enflasyon endişeleri yeniden gündeme gelebilir. ABD tahvil faizlerinin %5'e kadar yükselmesi, borç piyasalarındaki satışları artırabilir ve İsrail-Hamas savaşının uzun sürmesi durumunda yatırım ortamını olumsuz etkileyebilir.

BofA anketi

Öte yandan merkez bankalarının para politikalarının sıkılaştırılması da yatırımcılar için bir risk oluşturmakta. Bank of America'nın (bofA) yaptığı bir ankete göre, fon yöneticileri parasal sıkılaşmaya tepki olarak Avrupa hisse senetlerinde düşüş beklentisi içerisinde. Yine ankete göre, gelecek yıl için ise hisse senetlerinde yükseliş eğilimi beklenmekte. Faiz oranlarının izleyeceği yola ilişkin belirsizlik, Federal Reserve Başkanı'nın açıklamalarının ardından artmıştır. Fed Başkanı, faiz oranlarının sabit tutulacağını belirtse de, dirençli ekonomi işaretleri görmesi halinde gelecekte bir artış olasılığını da göz ardı etmemekte. Orta Doğu'daki ani patlama, zaten zor durumda olan piyasalar için yeni bir jeopolitik risk oluşturuyor. Orta Doğu'daki patlama, piyasalar için bir "siyah kuğu" olayı olarak görülüyor.

Borsalarda düşüş: 

Savaş başladığından beri, hisse senetleri nispeten sakin kaldı, S&P 500 %0,70, Nasdaq %1,83 ve Dow Jones %0,20 düştü. Stoxx 600 %1,17, DAX-30 %1,21, CAC-40 %1,97 ve FTSE-100 %0,07 düştü.

 

İlgili Haberler