Borçlanma krizi şimdilik çözüldü

Borçlanma krizi şimdilik çözüldü

ABD'de ikinci defa krize doğru giden, borçlanma tavanının artırılması Temsilciler Meclisi'nden geçti. Süre 1 yıllığına

A+A-

Amerika Temsilciler Meclisi, az farkla federal hükümetin borçlanma sınırını bir yıl boyunca yükseltme kararı aldı. Borçlanma sınırı arttırılmasaydı, Amerikan hükümeti bu ayın sonunda yine ödemelerini yapamaz duruma gelme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, oylamadan önce 17 trilyon 300 milyar dolarlık borçlanma tavanını yükseltmesi için partisine yeşil ışık yakacağını açıklamıştı. Oylama, muhalefetteki Cumhuriyetçi Partililer’in kısmi desteğiyle 201’e karşı 221 oyla Temsilciler Meclisi’nden geçti.

Boehner, federal hükümetin borçlanma limitini bir yıl arttırma karşılığında asker emeklilerinin sosyal güvenlik harcamalarında yapılan kısıtlamayı önlemeyi planlıyordu. Ancak partililerinin zaten borçlanma tavanını arttırmaya destek vermediğini fark eden Boehner, önkoşul kararından vazgeçti. Boehner, Demokrat Partili Başkan Obama’yı harcamalarda yeni kesintileri kendileriyle görüşmeye yanaşmamakla suçladı.

John Boehner, Cumhuriyetçi Partililer’in Temsilciler Meclisi’nde borçlanma tavanını arttırmak için “asgari oy desteği” sağlayacağını açıkladı. Ancak, 232 Cumhuriyetçi milletvekilinden yalnızca 28’i, tasarıyı destekledi.

Borç tavanı oylaması bugün de Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Senato’da yapılacak. Senato’nun tasarıyı sorunsuz bir şekilde onaylaması bekleniyor. Tasarı, yasalaşmak için Başkan Obama’nın imzasına sunulacak.

Obama sıklıkla, borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda pazarlığa oturmayacağını dile getirmişti. Başkan, zaten Kongre’nin önceden onayladığı harcamaların yapılması için borç alındığını söyledi. Buna karşılık Cumhuriyetçi Partililer, uzun süredir federal hükümetin harcamalarında kesinti zorlamaya çalışıyordu.

Obama’nın beş yıllık başkanlığı dönemince, Kongre’yle borçlanma sınırının arttırılması konusunda yaşadığı anlaşmazlık yüzünden, Amerikan federal hükümeti sık sık “iflasın eşiğine” geldi. Geçen yıl Kongre ve Beyaz Saray arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlık, federal hükümetin 16 iş günü boyunca kapalı kalmasına yol açmıştı.  (amerikanınsesi)                                                          

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.